dijous, 31 de desembre del 2009

62. Mallorca: "Decidim Països Catalans"


Tal dia com avui, l’any 1229, l’exèrcit català de Jaume I conqueria la ciutat de Palma que era a mans dels almohades. Començava així la catalanització de l’illa de Mallorca. Per commemorar aquests 780 anys de catalanitat s’han celebrat nombrosos actes per l’illa les dues darreres setmanes protagonitzats principalment per l’Obra Cultural Balear (OCB) i la recentment creada Esquerra Independentista de Mallorca (EIM). Els actes van incloure la tradicional Festa de l’Estendard de Jaume I, celebrada institucionalment des del segle XIII i, des d’on fa pocs anys, s’ha aconseguit expulsar la presència de l’exèrcit espanyol o l’espectacle audiovisual “Protocol Estendard” dirigit per Titot i organitzat per la incansable OCB.
La culminació de les commemoracions es va produir el 30 de desembre amb la manifestació “Espanya i França són crisi. Decidim Països Catalans” que va iniciar-se al Passeig del Born de Palma. Manifestació, cal recalcar-ho, absolutament unitària com la de Perpinyà dos mesos abans. La marxa fou convocada per la Plataforma 31D formada per Partit Socialista de Mallorca-Entesa Nacionalista (que no te res a veure amb el PSOE que a Mallorca usa l’alies de PSIB-PSOE), ERC, EIM, el sindicat STEI-i, Entesa, Lobby per la Independència... . Fins a 4.000 persones segons la Plataforma, 3.000 pel Diari de Balears i un miler segons la policia local van convertir la manifestació en un clam per la unitat nacional, el dret a l’autodeterminació i la crítica a “l’orgia de corrupció” que colpeja les Illes Balears. Entre els manifestants una delegació del Priorat o els joves d’Aralar i BNG que acaben de signar un acord de relacions amb els JEN, joves del PSM, J. Puigcercós, Biel Barceló. Els himnes d’Els Segadors i La Balanguera han finit la marxa. En acabar hi ha hagut els concerts d’Eixut i Brams.

Durant la manifestació va destacar la molt alta presència policial. Aquesta fou provocada per les crítiques espanyolistes de l’any passat quan dos joves encaputxats van calcinar una bandera espanyola sense cap intervenció policial. Aquest any a les files de l’EIM es van cremar desenes de reproduccions de la mateixa bandera però en paper. A l’ofrena institucional a Jaume I nombrosos joves independentistes van protestar a la participació del PP i altres grups unionistes plantant cara a un grup d’unionistes. La policia evità el contacte entre els dos grups. Els segons cridaven “No som catalans, som mallorquins” (en castellà, és clar) i els primers responien amb “Ni França, ni Espanya, Països Catalans”.
La nota més important de les darreres manifestacions de la diada a Mallorca ha estat el gran creixement de participants que fa una vintena d’anys no arribaven a un centenar i un espectacular creixement de la participació de joves.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada