dilluns, 21 de desembre del 2009

55. Arianna Savall i Peiwoh


Arianna Savall presentava ahir el seu segon àlbum a la FNAC de Barcelona: “Peiwoh”. Arianna és filla de Jordi Savall un dels músics catalans més coneguts del món i que ha rebut la Creu de Sant Jordi i la medalla d’honor del parlament. Arianna és una arpista delicada i preciosista de veu càlida. Ha fet nombroses col.laboracions fins que va publicar “Bella terra” (2003) on musicava Carner, Martí i Pol, Salvat-Papasseit, Machado o recollia una peça sefardí. Fou un disc meravellós de poca repercussió al nostre país però força a l’exterior.

El nou disc “Peiwoh” acaba d’editar-se. Savall toca tres tipus d’arpa (triple, gòtica i celta) a part del bol tibetà. Novament musica poetes com Martí i Pol, Lorca o Rilke. Per cert, arran del disc he descobert la llegenda oriental de Peiwoh.
Un emperador cercava com tocar una arpa màgica. Va cridar els músics més reconeguts que, competint entre ells, només extreien sons maldestres. Llavors arribà Peiwoh i va extreure-hi les melodies més belles de la natura. L’emperador va preguntar-li quin era el secret. Peiwoh va respondre:Tots els músics cercaven expressar-se només a ells mateixos. Jo he intentat oblidar-me de mi. Quan toco l’arpa no se si és l’arpa de Peiwoh o l’arpa és Peiwoh.

Un bon exemple en aquests dies que els egos sovint provoquen enfrontaments caïnites. Deixem sonar l’arpa i no mirem tant qui la toca.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada