dimarts, 1 de desembre del 2009

31. Qui hi ha darrera el segrest?. El rei del desert.

Sembla que encara no queda clar qui ha segrestat els 3 cooperants catalans a Mauritània. Potser m’equivoco però si repassem una mica la història de la zona el segrestador és Mokhtar Belmokhtar. Conegut com “Laaouar” (el d’un ull), aquest és un personatge legendari al Magreb.
La història comença 1990 a Algèria. Aquell any l’islamisme unit en un front arrasa a les eleccions de forma democràtica. Els governs occidentals, temen perdre el control sobre el gas impulsen un cop d’estat. Personatges corruptes i militars pro-occidentals es fan amb el poder. Encara el tenen. Armats fins les dents per Occident comencen una guerra brutal d’extermini contra la majoria islamista. Parlem de desenes de milers de morts, civils o milicians. Dels 25.000 rebels islamistes que hi havia el 1993 en queden un miler. La resta han estat assassinats. Els mètodes de la guerrilla han estat brutals. Els de l’exèrcit, com demostra el llibre “La guerre sale” (2002) massacra civils i imputa les accions a la guerrilla.
Tots els rebels van caient però Belmokhtar sobreviu de manera miraculosa. Nascut el 1971 i de passat contrabandista aconsegueix teixir una xarxa al Sàhara. Ex-combatent a l’Afganistan i havent perdut un ull, ha aconseguit l’alè d’una mena de Robin Hood islamista. Se’l coneix com el “rei del desert”.
El 2003 va segrestar a Algèria 31 europeus i va fugir durant mesos de la persecució. La majoria foren alliberats, uns per l’exèrcit altres a canvi de rescat. El 2005 va assaltar una base mauritana deixant 18 soldats morts, el 2006 executà 13 funcionaris argelins de duana i el 2007 va apropar-se al Mouvement d’Al-Qaïda dans les Pays du Maghreb Islamique. Tot i això Belmokhtar va per lliure. L’any 2008 va gestionar l’alliberament de segrestats austríacs a canvi d’un botí. Des de llavors ha llençat diversos atacs a Algèria. Durant el 2009 van segrestar un britànic i el van assassinar quan el Regne Unit es va negar a fer un intercanvi de presos o van segrestar varis occidentals pels que va rebre un rescat.
Belmokhtar va començar a militar el 1991 i des de llavors ha fugit de tots els intents d’atrapar-lo. Gossa d’una excel.lent reputació entre els tuaregs que el consideren un d’ells. De fet té 4 dones tuàreg i ha fet el desert del Sàhara una mena de rocafort amb feu a Mali. Si ha estat ell l’autor del segrest serà difícil acabar els segrest sense pagar un rescat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada