dimecres, 31 de març del 2010

156. Espectacular creixement de la Lega Nord

Les eleccions regionals parcials de l’estat italià han suposat un sotrac per l’esquerra que controlava 11 regions i n’ha perdut 4. L’aliança de dreta passa de presidir 2 a fer-ho en 6 regions. Sobten aquests resultats acostumats a escoltar burles des de l’estat espanyol cap a l’italià i sobretot al govern de Berlusconi. Burles, per corrupció quant l’esquerra italiana és tant corrupta com la dreta. Burles per qüestions sexuals, quan el president d’esquerra del Lazio ha dimitit pels seus afers transexuals. Burles per la gestió de Berlusconi que, cal recordar-ho, té un 8 % d’atur. A l’estat espanyol hi ha un 19 % i encara se n’enfoten dels italians.


Del resultat d’aquestes eleccions sobresurt el “tsunami padà” com titula el diari de la Lega Nord i recull la majoria de premsa italiana. La Stampa parla d’un boom de la Lega i el Corriere d’un exèrcit padà a les portes de Roma. Cal recordar que la Lega Nord forma part del govern italià avui dia i, enlloc de veure’s desgastada per la gestió qüotidiana ha recollit uns suports extraordinaris. Els seus candidats han aconseguit les presidències de Piemont i el Vènet. Al Vènet el resultat leghista ha estat espectacular. A més obté la vicepresidència de la Lombardia. Al Piemont la LN passa del 8,4 % al 16,7 %, al Veneto del 14,6 al 35,1 , a la Lombardia del 15,8 al 26,2, a l’Emilia-Romagna passa del 4,8 al 13,7 i a la Liguria del 4,6 al 10,2. Fins i tot apareix a regions on, fins ara, no s’havia presentat com Umbria on recull un 4,3 %, a la Toscana on creix del 1,3 al 6,4 o les Marche on passa del 0,9 al 6,3.
El programa de la Lega Nord per aquestes regionals tenia dues prioritats, continuar amb les reformes d’un estat anquilosat i la federalització d’aquest. En el pols que mantenen amb la resta de coalició de dreta han sortit clarament reforçats. Berlusconi ja ha acceptat impulsar el federalisme. Entre altres mesures inclou l'ensenyament de les llengües minoritzades. Cal recordar que les regions italianes no tenen competència sobre immigració. L’oposició a la immigració il•legal ha estat una de les banderes de la Lega Nord des de fa uns anys tot i que no formava part del seu ideari fundacional. El dia abans de les eleccions un grup anarquista va enviar una bomba a la seu de la Lega a Milà resultant un treballador de correus ferit.

2 comentaris:

  1. No sé si la gent els haurà votat gaire pel seu federalisme. Potser ha tingut més força el seu missatge en temes d'immigració que una altra cosa.

    ResponElimina
  2. En aquestes eleccions la immigració no ha tingut relevància doncs les regions no tenen competència. En canvi al Piemont defensaven amb força la introducció de les llengües minoritzades a l'escola. El que ha distingit la LN de les altres forces ha estat principalment el federalisme. Les llistes de Forza Nuova que tenien com a banderaq la immigració il.legal han fracassat.

    ResponElimina