dissabte, 27 de març del 2010

152. El tripartit no s'esfonsa

Tenint en compte que les enquestes sovint s’equivoquen, sí que serveixen per veure tendències. Encara que sigui, doncs, un exercici ociós, pot ser distret. Les 3 enquestes publicades aquesta setmana ens donen resultats gairebé idèntics:
CiU       63 diputats (tenia 48)
PSOE   35 diputats (tenia 37)
PP        14 diputats (tenia 14)
ERC     13 diputats (tenia 21)
ICV      12 diputats (tenia 12)

Sobta que la conclusió dels periodistes és que el tripartit s’esfonsa quan PSOE i Iniciativa gairebé repeteixen resultats. Qui, segons les enquestes, s’esfonsa és Esquerra, no el tripartit. Per tant són els qui van votar ERC els qui han castigat el tripartit però ni els del PSOE ni els d'ICV. L'electorat d'aquestes dues forces se sent a gust amb la gestió del tripartit fet que demostra que ERC no ha sabut imposar els seus criteris, tot i ser decisiva, i això ha desencisat molts dels que la van votar. On aniran aquests vots?. Tornaran a CiU per tornar a governar amb el PP o aniran a una força nova sorgida precisament de la gent d'ERC disconforme amb el tripartit?.

Una segona lectura que en fan als mitjans és que CiU arrasa. La coalició autonomista creix només a base d’ERC i, per tant, simplement recupera electors. Aquests votants, sobiranistes, van deixar de votar CiU pel seu pacte amb el PP. Ara bé, si CiU suma 63 diputats i el tripartit, com diuen, 60, la diferència és ben minsa. Per governar amb comoditat CiU haurà de tornar a arrenglerar-se amb el PP... i tornar a entrar en crisi. Per tant, ara, la diferència entre CiU i el tripartit seria de 3 o 5 diputats.

Tot això tenint en compte que aquestes enquestes només es consulta directament sobre la intenció de vot als partits parlamentaris (a qui votarà PSOE, CiU, ERC, ICV o PP) i les altres opcions només les proposa el consultat que és convençut que votarà a una força avui extraparlamentària. Fins i tot així, segons El Periódico gairebé un 10 % votarien una formació nova i això fa que el resultat pugui ser molt més incert del que sembla. 
Si entrés al parlament Reagrupament, llavors CiU podria no dependre exclusivament del PP, però tant si ho fan forces unionistes com PxC, C’anos o UPD la formació de Mas es trobaria entre una tenalla formada pel tripartit per una banda i unionistes espanyols per l’altra.

2 comentaris:

  1. És curiós: les Conselleries més mal portades, i amb dife`rència, han estat els d'Iniciativa però el seu electorat es manté fidel. En aquestes eleccions veurem el seu terra. Però si pitjor no ho han pogut fer!

    ResponElimina
  2. I n'Herrera encara diu que se'ls hi dona massa culpes!.

    ResponElimina