dissabte, 13 de març del 2010

138. Clarobscurs a la Veneçuela de Chávez

La gestió de Chávez a Veneçuela presenta molts de dubtes sobre drets però ha estat eficaç en alguns aspectes. Dubtes per què és l’estat més corrupte de Sud-América i el govern ha prohibit mitjans de comunicació o fins i tot sèries de dibuixos animats.
Però el 1998 la pobresa a l’estat sud-americà era del 49 %; el 2009 era del 26,4 %. Entrant en detalls la pobresa extrema s’ha reduït del 21 % al 7 %. L’Índex de Desenvolupament Humà ha passat del lloc 60 al 21  L’informe d’IDH de l’ONU classifica els estats segons la qualitat de vida dels seus ciutadans. Els efectes de les polítiques socials bolivarianes han estat sorprenents i Veneçuela ha passat del lloc 75 en l’informe de l’any 2007 al 53 que ha ocupat en l’informe del 2009.
De fet, per alguna cosa el 62 % de la població veneçolana qualifica de bona la gestió del govern bolivarià segons una enquesta de setembre de 2009. El govern bolivarià va impulsar el “Pla Bolivar 2000” on fins i tot l’exèrcit va ajudar a aixecar les abandonades infrastructures estatals, també una reforma agrària creant cooperatives de camperols que eren aturats o la devolució de terres als indígenes.
Un dels programes més ambiciosos de Chávez han estat les missions. Endegades el 2003 com ara:
- Barrio Adentro (atenció sanitària als barris més pobres i zones rurals amb obertura de centres d’atenció primària),
- Robinson (en 2 anys ha alfabetitzat a un milió i mig de ciutadans),
- Identidad (ha refet el cens incorporant-hi milions de persones pobres que no existien ni tenien cap dret, inclòs el de vot),
- Mercal (subministrament d’aliments a persones pobres a baix preu).
Fets i no paraules que deia el nostre actual president "socialista". Per cert, un home incapaç d'aconseguir que un sol dia de nevada no col·lapsi el país ni que les elèctriques espanyoles inverteixin un sol cèntim a Catalunya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada