diumenge, 14 de març del 2010

139. Consultes populars: avui també al País Basc

Coincidint amb les eleccions regionals el País Basc nord, o Iparralde, acollirà el 14 de març una consulta popular similar a les que s’han fet a Catalunya. La plataforma Batera d’Iparralde consultarà al poble sobre si vol un departament basc. No serà menor doncs es consulten 122 de les 137 poblacions basques sota administració francesa. Això totalitza 189.422 consultats; un 91 % de la població. Hi haurà un miler de voluntaris i 89 batlles hi ha donat suport tot reptant el prefecte (governador francès) que les defineix com “anticonstitucionals”. Curioses constitucions, la francesa i l’espanyola, on votar democràticament és prohibit.

Batera, creada l’any 2002 per un centenar d’entitats d’Iparralde, ha rebut el suport de 70 càrrecs institucionals entre ells alguns alcaldes. La consulta, com la catalana, no serà legal. “Això no vol dir que sigui il•legal” segons els responsables de Batera. Actualment Iparralde, com la Catalunya Nord, conforma una regió junt amb un territori occità on els bascos són minoria.
A part de demanar un departament propi Batera reclama l’oficialitat de la llengua basca, una cambra agrària pròpia (que de fet ja funciona malgrat els recursos judicials del prefecte francès) i una universitat. Tot aquest moviment té l’arrel en una manifestació reclamant els cinc punts que va congregar fins a 10.000 persones a Baiona. Des de llavors s’ha forjat un potent moviment cívic i transversal. Per exemple, l’any 2006 van recollir 46.000 signatures pels “5 punts”. La consulta ciutadana n’és la darrera prova del creixement del moviment basc a Iparralde que, tot just fa 20 anys, era marginal.

2 comentaris:

  1. Fins ara, el nacionalisme català sempre s'havia com emmirallat en el basc. Ara els coses van a l'inrevés. Senyal que algunes coses estem fent bé.

    ResponElimina
  2. Estem tornant a la situació de principi de segle quan Catalunya duia la iniciativa i Euskadi, en part, s'emmirallava. Tens tota la raó.

    ResponElimina