divendres, 19 de març del 2010

144. Els vídeos del Cabanyal que molesten al PP

Des de la ciutat de València, n’Albert ens fa arribar un resum prou gràfic del cas del barri del Cabanyal que val la pena reproduir:

L´escàndol del barri del Cabanyal, barri històric valencià, comença amb un plà urbanístic de l´Ajuntament que està aixecant els veïns, provocant manifestacions en contra o plataformes ciutadanes per a parar l´execució del projecte. L’ajuntament, davant de la decisió del Tribunal Constitucional, hi passa per sobre de la Declaració de Bé d´Interès Cultural per al conjunt urbanístic i trepitja l´oposició ciutadana . Tot i que aquesta sigui minoritària si es compara amb el conjunt de votants del PP valencià que consideren el barri un "niu de rates".
Per entendre el cas cal valorar l´estratègia político-empresarial, nul.la inversió durant anys, augment de la degradació, creixement de la marginalitat, aïllament social i assistencial dels veïns. Tot plegat genera la voluntat compartida pels valencians de la necessitat de renovació d´un barri "de merda, ple de gitanos i a on només creixen rates de claveguera". Actualment, no hi ha cap valencià estandaritzat que no pensi que el Cabanyal s´ha de tirar a terra i que no estigui d´acord amb el projecte aberrant del Govern del PP. És curiós que la solució del govern local i l´autonòmic sigui tan dràstica, tirar avall una part del barri per a construir una gran avinguda que connecti amb el mar. Durant 20 anys de govern de l´alcadessa, no s´ha plantejat un projecte seriós de millora i renovació d´un barri seriosament degradat i abandonat per les administracions lamentablement.
Cal conèixer el barri, és ple d´encant, de fet, quan el vaig visitar per primer cop, em vaig quedar profundament copsat. Recordo que vaig dir: "si arribo a viure a València, aquest és el barri a on voldria viure". És el que va passar, en part, a la Barceloneta dels "Olímpics", però amb més ensanyament i amb una clara voluntat d´enriquiment amiguista, viciat i mancat d´objectius per a la ciutadania. Es gira el cap al patrimoni propi de la ciutat que en aquest cas és molt important. En cas que es perdés aquest patrimoni, suposaria una cicatríu que consumaria l´empobriment de la riquesa històrica de la ciutat, una volta més.
Com a mostra de la resistència dels veïns hi ha aquesta petita joia, plena de sarcasme. Va tenir molt èxit (70.000 visites) a fòrums alternatius:


...setmanes més tard, quan el muntatge va començar a tenir difusió i èxit entre els internàutes, un dia arribà la seva existència a algun/a membre del partit, qui comunica esverat/da al seu cap l´amenaça que suposava tal enginy. Els alts càrrecs del PP van posar en marxa la maquinària intimidatoria, amenaçes, instigament, o intromissió en la privacitat. L´autor va donar un pas endavant, no enrera, i va penjar una "torna" per a respondre al setge institucional-polític-partidista. És una joia que s´entén millor des d´una visió local-valenciana, per les referències concretes. És ple de mala llet, però mola perquè és una resposta valenta a un munt d´accions inclassiflicables que pretenen coartar la llibertat d´expressió, més encara a un mitjà lliure com el de la xarxa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada