divendres, 26 de març del 2010

151. Jornades internacionals sobre l’autodeterminació

La CONSEU (Conferència de Nacions Sense Estat d’Europa) i Udalbiltza, assemblea de municipis bascos, han organitzat per aquest cap de setmana les jornades internacionals “Autodeterminació i diversitat en el segle XXI. Els drets dels pobles en el marc dels drets humans”. Entre els ponents hi haurà els catalans Aureli Argemí, veterà militant pels drets de les nacions sense estat des de l’entitat CIEMEN, l’advocat August Gil Matamala ex president de l’Associació d’Advocats Demòcrates i Josep Cruanyes de la Plataforma pel Dret a Decidir . Les intervencions basques corresponen al president d’Udalbiltza, Loren Arkotxa, el professor universitari Julen Zabalo i l’ex alcaldessa d’Amoroto Marii Ugarterubu.

A part de bascos i catalans hi intervindran un fum d’altres delegacions nacionals. Una irlandesa del Sinn Féin, una kurda del KNK (Parlament del Kurdistan a l’exili), l’advocat bretó Yann Chouq de llarga trajectòria militant i Rafael Quispe de Bolívia. Quispe dirigeix el moviment nacional indígena anomenat Consejo Nacional de Ayllus y Markas del Qollasuyu i té una bona relació amb el MAS d’Evo Morales. Finalment també intervindrà William Bowrin advocat i expert en autodeterminació a l’Europa de l’Est. Bowrick és professor a la Birkbeck University (Londres) així com president de l’Associació Europea d’Advocats pels drets i la democràcia. L’acte de clausura serà de franc.
Una bona oportunitat, doncs, per debatre els processos oberts al món per a la constitució de nous estats a partir de realitats nacionals. I també sobre el mitjà de l’autodeterminació que és la democràcia en estat pur. Ni estem sols ni ens quedarem callats davant la imposició antidemocràtica d’alguns estats. L’autodeterminació és democràcia.

2 comentaris:

  1. Aquesta última frase el Mayor Oreja no l'entén...

    ResponElimina
  2. Persones com ell fan que el PP, ni amb un escenari ideal com tenen ara, arribi a 15 diputats a Catalunya. Cal estar-li agraïts.

    ResponElimina