diumenge, 28 de març del 2010

153. Nadau, el grup occità més emblemàtic, torna a l’Olympia

Nadau és el grup més representatiu de la música occitana. Va néixer a Tarba, a la regió occitana de Gascunya, l’any 1973 i des de llavors ha aconseguit ser conegut més enllà de les fronteres occitanes. Nadau és l’únic grup que, cantant en occità, ha omplert dues vegades el mític Olympia de París. Aquest èxit no ha comportat cap renúncia, ans al contrari, a les reivindicacions a favor d’Occitània. Algunes de les seves cançons com “L’immortèla” s’han convertit en himnes pels occitans i són cantades en concentracions populars no exclusivament occitanistes.

El proper 24 d’abril Nadau torna a l’Olympia on sonaran els instruments tradicionals barrejats amb instruments moderns. En una recent entrevista a “La Setmana” el seu cantant descriu el paper que Nadau ha jugat per desvetllar, altre cop, el sentiment nacional occità:
I a monde que m’an dit: Ieu veni amb lo paire e la maire al concèrt pr’amor disètz causas qu’ai enveja de lor díser mas que lor dirai pas jamai ieu” (Hi ha gent que m’han dit: vinc amb el pare i la mare al concert ja que dieu coses que els hi voldria dir jo però que mai els hi diria).
Set-cents anys d’imperialisme francès no han passat sense conseqüències.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada