dilluns, 15 de març del 2010

140. Regeneració és prohibir crèdits dels bancs als partits

Una de les formes de finançar-se que tenen els partits de la partitocràcia és mitjançant els bancs. Els partits texeixen una xarxa clientelar que costa molt de mantenir. Haurien de finançar-se amb les aportacions de militants, però no és així. Per una part creen unes fundacions amb activitats sovint estranyes i que reben sucoses subvencions. De l’altra demanen préstecs als bancs per a finançar unes activitats excessives. Amb aquests recursos mantenen periòdics (en paper o digitals) i opinadors que repeteixen consignes o amaguen fets com el seu propi finançament. Quan cal llencen tot plegat contra aquell que pot fer perillar aquest sistema gairebé mafiós.

El tema dels préstecs bancaris als partits és especialment repulsiu. Si els crèdits acaben essent condonats quan els partits arriben al govern la cosa ja és vomitiva. Un exemple el vam tenir l’any 2006 quan el BSCH va perdonar al PSOE fins a 12.000.000 d’€. Al mateix temps l’entitat basca BBK li perdonava 21 milions d’€ més.
Això va passar a catalunya el 2004. Quan el PSOE va accedir a la Generalitat devia 6.750.000 € només d’interessos a La Caixa. De sobte l’entitat que subvenciona la selecció espanyola va condonar el deute…a canvi de res. La generositat de La Caixa gairebé emociona. Esquerra, soci imprescindible per a que el PSOE governés la Generalitat, també hi va sucar. El mateix 2004 La Caixa va condonar a ERC fins a 2.700.000 €. Tot fou a canvi de res, gratia deo.
És una temptació pensar que, des del govern, aquests dos partits van tornar el favor. Però no deu ser així. Per exemple el peatge de Mollet s’ha apujat més d’un 20 % en l’etapa del tripartit. Un tripartit creat amb els vots d’ERC que va obtenir els escons mercès a la seva campanya “Catalunya lliure de peatges”. El peatge, per cert, és gestionat per Acesa…que pertany a La Caixa. Una casualitat.
De fet les autopistes catalanes van rebre unes subvencions de 65.000.000 € per part de l’estat i la Generalitat del tripartit.Les autopistes són propietat d’Abertis…que és propietat d’ACS i La Caixa. Una altra casualitat.
1) La Caixa perdona 6,7 milions al PSOE i 2,7 a ERC àlies “Catalunya lliure de peatges”.
2) ERC regala la Generalitat al PSOE a canvi de res.
3) PSOE, ERC i Iniciativa subvencionen amb 65 milions a les autopistes de les que La Caixa és accionista majoritària.
Per cert, CiU és actualment l’únic “partit” que encara deu diners a La Caixa. Concretament 1.447.000 €. Si, com sembla ser, guanyen les eleccions s’accepten apostes sobre el futur d’aquest crèdit: una altra condonació a canvi de res?.
A la tardor hi ha eleccions i només Reagrupament ha fet una proposta per trencar aquest cercle viciós: prohibir als bancs que donin préstecs als partits. A algú li pot estranyar que Reagrupament sigui objecte de crítiques per la majoria de mitjans de comunicació?. Quin mitjà de comunicació no rep finançament de les institucions?.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada