divendres, 21 de maig del 2010
185. Reneix la llengua bretona (i fins i tot ho diu Al Jazeera)
El renaixement de la llengua bretona és, avui, un fet. Fins i tot Al Jazeera acaba de dedicar-hi reportatge. Fa només 30 anys els suports a la llengua eren discrets, per no dir invisibles. Ara, però, els bretons han decidit defensar la seva llengua ancestral. Tant ancestral que ja es parlava deu segles abans de que comencés a caminar el català.
Ar Redadeg, la segona cursa pel bretó s’ha celebrat del 10 al 15 de maig amb un èxit notable. Ha fet 1.200 quilòmetres. Cada quilòmetre es ven i es recullen fons. Per a fer una comparació, la primera edició va fer 600 quilòmetres i recollir 70.000 €. Aquests diners van destinats a les creixents escoles en bretó, Diwan, i altres projectes com les ràdios en llengua bretona. Les imatges de la clausura de la cursa a la vila de Pondi /Pontivy amb una gernació marxant demostren el suport que, des de fa pocs anys, ha rebrotat en defensa d’ar brezhoneg, el bretó. No ha estat un cas aïllat.
Aquest cap de setmana Kawan acull el Gouel Broadel ar brezhoneg (festival nacional de la llengua bretona). La festa es va celebrar els anys noranta però la manca de suports va fer que desaparegués. Ara torna amb un cartell espectacular de 200 artistes i congrega milers de persones. Té un aspecte lúdic, sí, però també reivindicatiu. Aquestes reivindicacions que ha començat a escoltar el govern regional que destina 2 milions d’€ a promoure la llengua. Un pressupost notable en el marc de la França jacobina on un tribunal acaba de tombar la reunió d’un ajuntament cors...per haver-se fet en llengua corsa!.
Parts dels diners del govern bretó van a l’Ofis ar brezhoneg (Oficina del bretó). Aquesta entitat, creada el 1999 ha fet una ingent tasca de lèxic i promoció com la campanya ‘Ya d’ar brezhoneg’ (sí al bretó) on s’hi ha adherit nombroses empreses i ajuntaments. Un altre exemple és la immensa llista de cursos que s'organitzen per tot el país. La presidenta de l’oficina és Lena Louarn. La seva història resumeix el gir de la situació.
Fa uns 25 anys Louarn era al capdavant d’un petit grup, Skol an Emsav, de Rennes/Roazhon que feia cursos de bretó i poca cosa més. Tenien molt voluntarisme i cap suport. Poc a poc va passar al Buró europeu de llengües minoritzades i a dirigir l’Ofis. Fa uns mesos el Parti Socialiste li va oferir ser candidata a diputada regional. Com a cap visible del renaixement de la llengua s’havia convertit en un actiu electoral. Avui Lena Louarn és diputada i membre del govern regional bretó. Defensar el bretó, ara, dona vots. Fa 30 anys no.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
http://www.radiocatalunya.ca/noticia/21292/
ResponElimina