diumenge, 9 de maig del 2010

177. Bones notícies des de la Franja de Ponent

El mes de desembre el parlament d’Aragó va aprovar la molt lluitada llei de llengües. Molt lluitada car ha calgut esperar 30 anys per aconseguir-la. Insuficient, potser, però un pas endavant indiscutible que ha exacerbat els supremacistes castellans del PP i, fa pena dir-ho, del PAR. Aquest darrer partit ja fa molts anys que no es diu Partido Aragonés Regionalista com se l’anomena sovint sinó Partit Aragonés. Fins i tot els seus joves tenen un nom en llengua aragonesa: Rolde Choben. Fins aquí tot correcte però resulta que el PAR i Rolde Choben han fet de l’anticatalanisme la seva ànima ideològica arribant a negar la unitat de la llengua. N’hi ha molts exemples però fa només 3 mesos que el PAR ha cridat contra el perill d’un govern catalanista per referir-se al PSOE(?!!).  Com diuen els aragonesistes de debò: “Perillós aquest discurs anticatalà, en la línia antisemita, alimentant vicis falsos i jugant amb lògiques tramposes”. En front d’ells, l’aragonesisme de debò, el de Chunta Aragonesista o el Bloque Independentista de Cuchas que ha identificat el catalanisme com un aliat i l’espanyolisme com un adversari. Per cert, cal apuntar que el PAR, probablement, pateixi una forta reculada a les properes eleccions.


Aquesta setmana ens ha regalat dues bones notícies provinents de la Franja de Ponent, la zona catalanoparlant de l’Aragó. La primera que TV3 recupera el terreny que li ha arrabassat l’arribada de la TDT. Poc a poc el mapa es refà. Aquesta setmana els governs autonòmics d’Aragó (PSOE-PAR) i Catalunya (PSOE-ERC-ICV) han signat un acord que permetrà que la televisió catalana es torni a veure a la Franja. Cal pensar que la majoria de comarques rebien malament el senyal i la Matarranya l’havia perdut. Aquest acord s’afegeix als aconseguit amb Andorra, Catalunya Nord i les Illes Balears.
La mateixa setmana començava a emetre, precisament a la comarca de la Matarranya, la primera emissora de ràdio d’Aragó en llengua catalana: Ràdio Matarranya. Si sou interessats/des la ràdio es pot escoltar, també per internet. En fase de proves emet de 12 a 14 hores i de 18 a 20. A aquestes dues noves cal afegir l’èxit del desè Franjarock que es va celebrar a Pena-roja de Tastavins a finals d’abril.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada