diumenge, 14 de febrer del 2010

113. Colomer també denuncia la partitocràcia

Josep M. Colomer és el president de la comissió sobre la llei electoral catalana. La comunitat autònoma de Catalunya és la única de tot l’estat espanyol que no té llei electoral pròpia. Davant el bloqueig de PSOE i CiU a fer una llei pròpia Colomer ha fet arribar una nota de premsa on mostra quina és la partitocràcia que patim avui els i les catalanes. Colomer és professor de política del consell superior de investigacions científiques i docent a la UPF després de ser-ho a Washington, Mèxic, Nova York i Chicago. De les seves conclusions es pot destacar:
- “el principal obstacle ha estat la substitució de les llistes tancades i bloquejades per alguna forma de vot que permetés que els electors triessin no només un partit sinó també alguns candidats individuals”
- “els partits polítics estan tancats en ells mateixos i als que controlen l'organització els fa pànic que els ciutadans puguin intervenir en la selecció dels seus representants”.

Tothom pot treure les seves conclusions però quan en 30 anys d’immobilisme els aparells dels partits no permeten que Catalunya tingui llei pròpia hi ha un problema. Quan aquests mateixos aparells imposen persones que, en general, mai han treballat en res que no sigui política en tenim un altre. Que els candidats siguin escollits per les seves genuflexions amb l’aparell del partit, enlloc de per cap mèrit ni treball amb els electors, provoca que després el sistema es comenci a  podrir. És on som ara. I ells no es volen moure encara que la meitat de la població es negui a votar-los.

3 comentaris:

  1. Han quedat en evidència, un cop més. Què trist que tres dècades després no s'hagin posat d'acord ni en això!

    ResponElimina
  2. No el volen, l'acord. Només prioritzen els interessso de partit. I el sistema actual ja els va bé.

    ResponElimina
  3. Els partits polítics es comporten com empreses àvides de resultats econòmics, oblidant la motivació per la que van ser creats. No és justificable que al final de cada jornada electoral tothom es mostri cofoi mentre l’abstenció i la desafecció augmenten.
    Només la professionalització política i la manca de sortides laborals de la majoria dels nostres representants expliquen això.

    ResponElimina