dilluns, 8 de febrer del 2010

106. L'ètica del partit socialista: el cas Frêche

La Catalunya Nord conforma una “regió” amb una part d’Occitània coneguda com a Llenguadoc-Rosselló. El 14 de març hi ha eleccions regionals. A les darreres eleccions, l’aliança de socialistes, comunistes i verds va aconseguir la presidència per a G. Frêche aconseguia amb 43 escons front els 16 de la dreta i els 8 lepenistes. Frêche és un dels personatges més nefastos de la política local. Fou batlle de Montpeller per una “curta” etapa: 1977-2004. El seu estil autoritari i demagog va obligar el Partit Socialista expulsar-lo el 2007. Entre les seves sortides de to: atacar els jugadors negres de la selecció francesa, qualificar d’idiota al papa de Roma, titllar de “sub-humans” uns auxiliars algerians de França durant la guerra de la independència o definir Montpeller una ciutat alliberada del jou d’Israel. Per tot això se’l coneix com el Le Pen d’esquerra. Evidentment destil•la un profund nacionalisme francès.

També ha destacat pel seu odi envers els catalans . El 2005 es va inventar el nom “Septimània” per a la regió per així deixar d’usar els noms tradicionals (Llenguadoc i Rosselló). L’acció de militants catalanistes i occitanistes va aturar-lo. Frêche va dir que els catalans del nord (i per extensió la resta) eren “uns cabronassos amb un dialecte ultraminoritari (...) em fan cagar. Els enculeu durant 2 anys, els deixeu reposar 2 anys més i els 2 anys finals els dieu que els estimeu (...) com que parlen català ningú no els entén a 3 quilòmetres de casa seva”. La darrera provocació ha estat que vol “treure l’USAP del mapa”. L’USAP és l’equip de Perpinyà de rugbi, actual campió de la lliga estatal i símbol de catalanitat. Frêche ha “donat” 10 milions d’€ a l’equip de Montpeller per només 1 a l’USAP. Fins i tot un setmanari nord-català ha publicat un dossier en 3 parts sobre l'anticatalanisme de Frêche. Anticatalà, antijueu, antialgerià, anticatòlic....
El 14 de març Frêche, que tot i això és força popular com a crític al sistema i pel seu to directe, es torna a presentar. Ja no tindrà el suport dels Verds, que ara es presenten aliats als nacionalistes catalans i occitans, però sí dels caçadors i de diversos partits d’esquerra. Entre ells...el Partit Socialista!. El PS demostra així una coherència excepcional. Tradicionalment la “regió” vota a esquerra i és per això que Frêche podrà revalidar sense problema la majoria. A més, el gran projecte del candidat de dreta per Catalunya Nord és convertir Font Romeu, a l’Alta Cerdanya, una estació d’esquí similar a la dels Alps. Poc engrescador. La qüestió és la ètica del Parti Socialiste que expulsa a una persona, l’acusa de xenòfob i després la recolza quan arriben les eleccions.
I el darrer capítol, de moment: El darrer cap de setmana de gener Frêche va fer unes declaracions en to despectiu sobre L. Fabius per la seva ascendència jueva. La direcció estatal del PS ha començat, just ara, a sospesar una candidata alternativa a aquest individu. Però només queda un mes per les eleccions!. Fins i tot així, la majoria de quadres locals del PS defensen a Frêche. La regeneració democràtica cal a tot Catalunya, no només a la part del sud.

2 comentaris:

  1. I era amic personal del Maragall... un dels personatges més repugnants de la política europea.

    ResponElimina
  2. No ho sabia. De fet a Maragall també el va acabar expulsant el PSOE, d'alguna manera.

    ResponElimina