dimecres, 3 de febrer del 2010

101. El català, llengua d’honor a Expolangues

Avui comença Expolangues, el saló internacional sobre llengües més important del món. Cada edició té una llengua convidada. El 2010 és la catalana. És el primer cop que la llengua d’honor no té un estat darrera si exceptuem el cas andorrà. De fet no ha estat Andorra qui ha aconseguit aquesta fita sinó la gestió de l’Institut Ramon Llull (IRL). Dirigit de forma brillant per Josep Bargalló, aplega el govern de la Generalitat del Principat, el de les Illes Balears, el Consell General dels Pirineus Orientals (govern nord-català), Andorra, L’Alguer i la xarxa de municipis del País Valencià.

La setmana passada l’IRL conjuntament amb l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) van promoure un manifest on afirmaven que el català és “la llengua de deu milions d’europeus” i en demanaven un major reconeixement. Com ja sabem ni l’estat espanyol ni el francès hi estan gaire d’acord doncs, per exemple, obstaculitzen el seu us al parlament europeu.
Expolangues se celebra del 3 al 6 de febrer a Paris i, paral•lelament es fa una campanya de promoció al metro parisenc i una altra a les televisions franceses amb la col•laboració de l’actor Sergi López, molt apreciat a França.
No és la única bona notícia per la llengua, ahir el diari “Público” anunciava que encetarà un quadern en català per Sant Jordi i el tribunal superior de justícia valencià emetia la dinovena (19ª!!!) sentència afirmant que català i valencià són la mateixa llengua. Malgrat això el PP , els de “la llei està per complir-la”, ignora reiteradament la llei. En canvi s’obsessionen si el drap espanyol penja a la façana de l’ajuntament.
Bones notícies, doncs, i abans de que acabi la setmana hi haurà alguna més. I important.

2 comentaris:

  1. És molt important que el català prengui ressonància a nivell internacional. Des d'un punt de vista cultural però fins i tot econòmic per a donar à conèixer els treballs que es fan a casa nostra.
    Els del PP amb el tema lingüístic sumen un ridícul rere un altre.

    ResponElimina
  2. El problema del PP és com, després de 19 sentències, les incompleixen i no passa res.
    És una qüestió a tenir en compte per si aquesta mateixa "justícia" ens demana comptes de no complir-la (cas de l'obligació de posar estanqueres a l'ajuntament, p.e.)

    ResponElimina