dissabte, 30 d’octubre del 2010

327. Campanyes institucionals per l’alsacià i l’occità

L’estat francès acaba de recolzar dues campanyes en defensa de les anomenades “llengües regionals”. La primera a Alsàcia on l’ensenyament en alemany i en el dialecte alsacià progressa de forma espectacular. La campanya combina el francès i l’alsacià i afirma que saber alemany i alsacià són dues vegades més de probabilitats de trobar feina. Els consells regionals, la regió i el ministeri d’educació l’han presentat conjuntament amb un web molt complet.

A Occitània s’ha llençat un altre web similar i la campanya “Aprenem l’occitan”. Es presenta la llengua com un “present d’amor” i es donen un fum de raons (comunicar-se amb els avis, trobar lloc de feina, acompanyar l’escolarització dels fills si la fan en occità...) per aprendre-la. Ja es fan 270 cursos subvencionats per consells regionals, ajuntaments i entitats militants. Aquesta campanya viu la seva quarta edició. A més l’Institut d’Estudis Occitans (IEO) fa mig any que ha obert un servei d’ocupació en occità. Grups supremacistes francesos van posar el crit al cel dient que demanar aquest requisit era discriminatori però ben aviat s’ha esvaït la polèmica i el servei és a ple rendiment amb més de 120 ofertes. Cal pensar que els anys 80 ningú podia treballar en occità per tant el salt endavant és significatiu. Si saps la llengua, ara, trobes feina.

2 comentaris:

  1. I aquí ens la volen matar amb la complicitat d'alguns autòctons. Tan que volen copiar a França.. La realitat és que per molt que promocioni altres llengües l'estat francès no perilla com l'espanyol i el fet de valorar llengües minoritàries al seu territori es tornarà a favor de París. En el seu cas és una bona estratègia.

    ResponElimina
  2. Tens tota la raó. Això ho fan ara per un motiu clar: ja sabem que l'omnipresència del francès no perilla. Amb tot trenca la idea que l'estat francès no fa res per les llengües minotitzades.

    ResponElimina