diumenge, 31 d’octubre del 2010

328. Hug Roger III i Reagrupament

A Gerri de la Sal (Pallars Sobirà), Reagrupament va realitzar la una jornada per recordar Hug Roger III. Rcat ha dissenyat una campanya original amb actes a localitats petites on normalment la resta de formacions no s’hi atansen. Això fa que els seus actes atreguin poc públic però és gent que possiblement no aniria a les viles més grans per escoltar el missatge independentista. Les eleccions, a priori, es guanyen a les grans concentracions urbanes, però Rcat ha optat per una opció amb menys rèdits electorals a canvi de major proximitat. Ha arribat a fer actes a tots els pobles d’algunes comarques.


Hug Roger III (1435-1503) va ser el darrer comte de Pallars. Arran de la guerra civil catalana (1462-72) va enfrontar-se als reis de la dinastia Trastàmara, Joan II i després Ferran II. La seva figura simbolitza les lluites intestines de Catalunya al segle XV. Els remences, el conflicte entre la noblesa i el rei i la lluita entre la Busca i la Biga. Un conflicte civil lamentable entre catalans amb execucions pel mig. Tot plegat ens recorda que els enfrontaments entre catalans venen de lluny.
L’enfrontament entre el rei Joan II i la Diputació General de Catalunya o Generalitat, representant als braços militar i religiós, davant del rei va donar lloc a la guerra civil. La Generalitat va arribar a oferir la corona a Enric IV de Castella o Pere el Conestable, de Portugal. Hug Roger III fou nomenat capità general dels exèrcits de la Generalitat. Va executar 12 remences sense judici i la seva duresa va fer que quedès exclòs de la capitulació de Pedralbes (1572). El 1482 va tornar-se a revoltar protagonitzant diversos fets d’armes pel Pallars i Aran. El 1486 va perdre totes les seves terres i va refugiar-se entre els francesos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada