dissabte, 9 d’octubre del 2010

306. Sobre l’acord de govern als Països Baixos i Evo Morales

Fa pocs dies s’ha signat un acord de govern entre 3 partits holandesos: els liberals, els democrata-cristians i el Partit de la Llibertat. (PVV) Aquest darrer és encapçalat per Geert Wilders. Va marxar el 2004 del VVD que és un partit conservador-liberal, una mena de CiU. No prové, doncs, de l’extrema dreta. La premsa, però, acostuma a titllar el seu moviment com a xenòfob i d’extrema dreta. El seu partit ha passat de 9 a 24 escons obtenint més del 15 % dels vots.
Si analitzem l’extens i concret acord de govern neerlandès trobem quelcom més que un reduccionisme a les etiquetes habituals. Wilders es caracteritza per una exagerada oposició a l’islamisme que té el seu origen en els viatges que va fer per estats àrabs on va viure de primera mà l’absència de democràcia. Aquesta posició li va costar la vida a Pim Fortuyn que fou assassinat. El programa acordat inclou mesures per la limitació a la immigració: reduir a la meitat l’arribada d’estrangers, prohibir el burca al carrer, el vel entre policies i funcionaris de justícia, limitació del passaport condicional de 5 anys als estrangers qui cometin delicte o expulsió a aquells condemnats a més de 12 anys.
Aquesta, però, és una part de l’acord. La resta són mesures com:
- Menys despesa improductiva: reduir 800 milions d’€ la despesa en defensa, reduir de 100 a 75 els senadors, de 150 a 100 els diputats, retallar funcionariat estalviant en total 18.000 M d’€. Reduir els diners en que es subvencionen els mitjans públics,
- Més despesa productiva o social: construcció de noves carreteres a tot l’estat, increment de 1.000 M d’€ per la tercera edat, increment de 2.500 policies.
- Protecció dels animals: crear un cos de 500 policies encarregats de la protecció animal, implantació de polítiques contra la crueltat amb els animals.
- Més llibertats: no prohibir el tabac als cafès i augmentar fins a 130 el límit de velocitat. També menys llibertats com limitar l'accés als cafès on es pot consumir droga.
També el PVV ha evitat que els altres 2 partits establissin la jubilació als 67 anys i al final es quedarà als 66 (era als 65).
La qüestió és que de les moltes mesures potser una desena part parlen d’immigració. La resta, lloables o discutibles, no ho fan. En canvi, la nostra premsa posa l’etiqueta de xenòfob o extrema dreta i prou. És un periodisme fàcil però que no informa.
N'hem tingut una altra mostra recent. El govern d'Evo Morales, a Bolívia, ha decidit rebaixar l'edat de jubilació dels 65 als 58 anys. Just a l'inversa de l'estat francès que l'augmenta o els propis Països Baixos. Fem un joc?. Cerqueu si cap diari ha recollit la notícia. La sorpresa és que no hi ha notícia. En canvi el propi Morales dona una puntada de peu a un jugador en un partit de futbol. Doncs ja tenim notícia recollida a tota la premsa del règim: del PSOE català, l'espanyol, i de la de CiU

2 comentaris:

  1. He de reconèixer que no sabia la reducció dels 65 al 58 anys de l'edat de jubilació. Ara caldrà veure com afecta aquesta mesura, si resulta o no positiva per al seu país. Ara bé, en un entorn on se'ns amenaça de fer-nos treballar més anys, està clar que donar-la a conèixer hagués fet mal a més d'un.

    ResponElimina
  2. Per ser justos la piràmide poblacional de Bolívia no és la d'ací. Però la mesura ha passat inadvertida i la patada magnificada.

    ResponElimina