divendres, 22 d’octubre del 2010

319. Els partits parlamentaris es pujen un 9 % les subvencions...i per avançat

Els partits parlamentaris de Catalunya rebran de la Generalitat 11,6 milions d'euros com a subvenció a fons perdut per fer la campanya de les eleccions autonòmiques. Hi suquen tots: CiU, PSOE, ERC, PP, ICV-EUiA i C'anos. Possiblement sigui necessari que tots, els qui voten i els abstencionistes, paguem les enginyoses campanyes d’aquests partits som la de “Començar il·lusiona”, per part d’una força que ha estat 23 anys al govern, o la de Super Montilla que no té nom. Potser es necessari pel manteniment de la democràcia i que els partits no caiguin en mans de lobbys de rics que els manipulin. Però la notícia té 2 afegits que són de mal gust:
1) L’any 2006 només es van repartir 9,5 milions. Això suposa un augment del 9,2 % en uns moments en que es rebaixen sous als funcionaris, es congelen les pensions i la Generalitat està en fallida i ha d’emetre bons a un preu abusiu. No hauria estat una mesura justa congelar les subvencions?.
2) Un 30% de la subvenció la rebran per avançat. Les subvencions que finalment rebran han de ser proporcionals als resultats que obtinguin a les eleccions. Això vol dir que si C’anos queda fora del parlament, de moment, ja haurà sucat. És evident, però, que amb més diners menys possibilitats de quedar fora. I aquests pretenien regenerar la política?.
De moment els de sempre a cobrar: CiU rebrà 765.000 euros; el PSOE, 671.000; ERC, 506.000; PP, 447.000; ICV-EUiA, 429.000 i C'anos, 33.000 euros. L'any 2006, CiU va rebre 2,5 milions; el PSOE, 2,2 milions; ERC, 1,7 milions; el PP, 1,5 milions; ICV-EUiA, 1,4 milions i C'anos, 110.000 euros.
Això no sembla joc net. Hi ha la temptació de dir que tots són iguals, però no és així. Per exemple els regidors de la CUP de Vic van renunciar al seu sou i l’han destinat a fins socials com posar un autobús nocturn a la festa major.

3 comentaris:

  1. Tinc entès que la quantitat diners que reben els partits és proporcional als escons que tenen actualment al Parlament. Potser caldria considerar que si no obtenen representació o perden escons retornin els diners a l'administració.

    ResponElimina
  2. I després van parlant que cal reduir despeses i que ens hem d'apretar el cinturó. Ells haurien de ser els primers en predicar amb l'exemple.

    ResponElimina
  3. En aquest cas se'ls han repartit abans d'obtenir representació és una mena de "dividend a compte". En el cas de C'anos és ben repulsiu doncs només queda 1 dels 3 diputats electes i ara tindran diners per fer la campanya.
    Albert, ells mai s'apreten el cinturó.

    ResponElimina