dimecres, 13 d’octubre del 2010

310. Cinc partits reclamen l’autonomia de Catalunya Nord

El 26 de setembre es van reunir a Donibane Lohizune (País Basc francès) 5 partits polítics per analitzar la proposta de reforma territorial del govern francès. Els 5 partits van emetre una declaració comuna on observen que la resposta del govern és global tot i trobar-se amb escenaris diferents. Administrar la mateixa medicina a Catalunya Nord que a Alsàcia és absurd i durà al fracàs. Les propostes, diuen, tendeixen a retrocedir en la descentralització i la democràcia local. Amb la excusa de la simplificació i la bona gestió s’aposta per mesures que reforcen el centralisme, problema real de l’estat francès.

Entre els exemples posats hi ha la supressió dels “pays” a Bretanya i País Basc Nord (Iparralde) que serien com les comarques d’ací. Tot i això hi ha aspectes positius com l’anàlisi de les fusions a Alsàcia o Savoia (avui dividides en 2 departaments cada una) o la reunificació de Bretanya. Finalment reclamen la conversió dels departaments basc i català en col•lectivitats amb estatut particular. Aquesta figura ja existeix a Còrsega i s’assimila a una autonomia de poders limitats.
Els signants de la declaració són Unser Land d’Alsàcia, Parti Breton/Strollad Breizh de Bretanya, Convergència Democràtica de Catalunya Nord, Ligue Savoisienne i el Partit Nacionalista Basc d’Euskadi Nord.

3 comentaris:

  1. L'estat francès és el jacobí per excel·lència. Han estat sempre així al llarg de la història i no canviaran mai.

    ResponElimina
  2. Per això es tant important fer-hi front comú.

    ResponElimina
  3. http://www.radiocatalunya.ca/noticia/cinc-partits-reclamen-lautonomia-de-catalunya-del-nord

    ResponElimina