divendres, 1 d’octubre del 2010

298. Les primàries d'UPD

El partit ultra unionista Unió, Progrés i Democràcia celebra eleccions primàries el dissabte 2 d'octubre. Aquesta formació, bàsicament escindida del també nacionalista espanyol PSOE, té una minsa presència a Catalunya. Al País Valencià competeix amb formacions d'extrema dreta ja fa anys implantades i a les Illes amb l'omnipresència del PP.
La seva feblesa a Catalunya té 3 motius: manca de militància, la coincidència amb Ciutadans i les discussions internes. Enmig d'un cert secret, fa uns dies ha arribat a Barcelona un equip de màrqueting procedent de la metropoli per a preparar les eleccions. A Catalunya no en sabem. S'hi estaran 2 mesos i...cap a casa. UPD té un discurs basat en la supremacia del castellà i de la unitat espanyola. Allò més greu és que aquest discurs emana de la constitució espanyola que els nostres partits parlamentaris han decidit acatar.
Al contrari que C'anos, el seu germà bessó ha optat per un procediment molt democràtic per escollir els seus candidats. Les eleccions primàries són una mostra de valentia dels qui es presenten. En aquest cas són 5 candidats, que no és poc. El procediment és molt més democràtic que el de C'anos que ha ungit el seu líder com a candidat sense cap consulta a les bases.
És un fet notable que noves formacions com la pròpia UPD, Alternativa de Govern o Solidaritat Catalana facin propostes tant radicalment democràtiques. És una demostració que el sistema de partits té un problema. L'eix nacional condiciona el debat polític però després d'aquest eix hi ha una reforma pendent: la democratització dels partit polítics per passar d'una partitocràcia a una democràcia. UPD no ofereix un canvi radical en aquest sentit però que la seva militància esculli els candidats és una bona notícia.

3 comentaris:

  1. No trobo que 5 candidats sigui una gran cosa. Tenen un greu problema de baixíssima militància i aquí no treuran res. Mira si ho veuen clar que no aconseguiran ni un diputat que volen pactar amb els Ciudadanos.

    ResponElimina
  2. Ep, els 5 candidats són a cap de llista de Barcelona. No han explicat gaire bé com decidiran la resta de la llista.

    ResponElimina
  3. Finalment s'ha retirat 2 candidats, els més propers a C'anos. Dels 3 que han quedat els de base han tret el 23 % i 1 % mentre que el patrocinat per la direcció ha fregat el 73 %.
    Precisament el vencedor és un ex diputat de C'anos criticat per bona part dels militants veterans de UPD.

    ResponElimina