divendres, 14 de gener del 2011

397. Gal·les a punt per fer un (altre) pas de gegant

Gal•les continua afermant la seva realitat nacional. Mai, fins ara, el Plaid Cymru havia estat al govern. I essent-hi es nota. De fet, hom veu aquest cas i no el pot evitar comparar amb ERC. Amb un pes relativament similar el Plaid ha accedit, sí, a entrar al govern amb els laboristes. Però fer-ho té un preu. No és un preu de càrrecs ni sous. Es tracta de complir el programa.

Per això Gal•les ha negociat, per exemple, el paper que la seva llengua ha de tenir dins la Unió Europea i ha aconseguit millorar-ne l’estatut. També ha aprovat la primera llei (2008) específicament gal•lesa: sobre indemnitzacions en cas d’errors en qüestions de salut. Ha provat un pla d’ensenyament del gal•lès, o cymraeg (2009) i una nova llei de la llengua que, per fi, l’oficialitza.
L’objectiu del 2010 és aprovar, en referèndum, un increment notable de l’autogovern aconseguint que les lleis gal•leses no hagin de ser aprovades per Westminster. La bona notícia és que els 4 partits presents al parlament (Labour, Plaid, Tories i Libdems) han anunciat que demanaran el sí. El referèndum serà el 3 de març.

2 comentaris:

  1. Si Esquerra ahgués tingut aquesta actitud, hagués atret a molt votant convergent i socialista. Quan pesa més el càrrec que els ideals i el programa, s'acaba així de malament.

    ResponElimina
  2. 100 % d'acord. Tant podria haver fet ERC, tant!.

    ResponElimina