dimecres, 10 de març del 2010

135. Dos reis espanyols ja van prohibir els toros

“La grandesa d’una nació i el seu progrés moral poden jutjar-se de la manera que els animals hi són tractats.”
Gandhi




El PSOE i el PP a Catalunya han defensat el toreig, amb mort cruel, dient que era una tradició catalana. Amagaven així la seva espanyolitat. El PSOE pretenia fer veure que els que s’hi oposaven als toros ho feien només per un catalanisme exacerbat. Amagava també l’oposició als toros dins la pròpia Espanya:
Posem alguns exemples:
- Un dels dirigents il.lustrats espanyols, Jovellanos, ja va liderar l’oposició a les curses de braus amb un argument irrefutable: era un retràs per a un país ja de per se prou retardat en tots els sentits.
- El millor rei que han tingut les Espanyes, Carles III, les va abolir el 1771.
- Carles IV les va prohibir el 1805 doncs repugnaven a la resta d’Europa.
-Varies vegades diputats espanyols van demanar l’abolició i s’hi van fer debats parlamentaris. La darrera vegada fou el 1877 però el bram del poble analfabet ho va evitar. La lluita contra els braus era, en el fons, la lluita entre els il•lustrats i els analfabets.
Però hi ha una espanyolitat que no és sàdica com demostra el cas de Miguel de Unamuno. Fins i tot hi ha un toreig que no ho és com demostra el cas de Portugal o part d’Occitània. En canvi PP i PSOE volen toros, a Catalunya, amb mort. Per sadisme?. No, perquè creuen que així defensen una Catalunya espanyolitzada.
El mateix podem dir de l’actual monarca. Una persona intocable per la llei. Ho van demostrar les persecucions, pròpies de la inquisició, contra els qui van cremar retrats seus o les recents detencions preventives a Girona en una protesta contra la seva presència. Ell recull premis d’una societat taurina just enmig del debat. Fent-ho es posiciona clarament. Fent-ho es distancia dels seus predecessors que sí eren il•lustrats.

2 comentaris:

  1. Sobre l'actual rei, et recomano aquesta "entrevista": http://jonomesfolloapel.blogspot.com/2010/03/jo-nomes-poso-al-rei-en-una-situacio.html
    La conclusió a la que podem arribar és que PSOE i PP són els més espanyolistes d'entre els més espanyolistes de tota la història. Una barbaritat!

    ResponElimina
  2. Una entrevista molt brillant !!!. Moltes gràcies.

    ResponElimina