dimarts, 23 de març del 2010

148. El moviment nacional cors passa de 8 a 15 diputats

La segona volta de les eleccions regionals a Còrsega ha confirmat un espectacular creixement del moviment nacional cors. Aquest, avui, s’estructura en dues grans plataformes: els autonomistes de Femu a Corsica i els independentistes de Corsica Libera. Fins ara es deia que el nacionalisme cors era “com a molt” el 25 % dels votants. També que només obtenia bons resultats aprofitant participacions baixes.

Diumenge 21 de març la participació fou la més alta fins ara: 69 %. El moviment nacional cors va obtenir un resultat anorreador: 35’74 %. Tota l’esquerra francesa aliada ha arribat al 36,62 %.Això s’ha traduït en 11 escons per Femu a Corsica i 4 per Corsica Libera.
A hores d’ara ja hi ha propostes d’una acció conjunta al parlament amb 15 escons. Una de les prioritats serà la llengua on, amb només 8 escons, ja s’havien fet grans progressos els darrers anys. L’UMP, partit del president francès Sarkozy, en té 12. El clima entre el nacionalisme cors és d’eufòria després d’anys de crisi. L’any passat van aconseguir l’elecció del segon eurodiputat de la seva història. A les regionals de 2004 la llista nacionalista va obtenir a la segona volta 8 escons (ara 15) amb el 17 %, ara té el 36 %. En vots el moviment nacional ha passat de 24.562 a 51.383; més del doble.
Un darrer apunt, les enquestes no van preveure aquest èxit i s’apuntava que el màxim que obtindrien era el 27 % i s’haurien d’aliar amb l’esquerra pe evitar un nou govern de l’UMP. En canvi només han faltat 1.278 vots per guanyar les eleccions i governar l’illa. Potser aquest error a les enquestes és motivat en que els nacionalistes corsos no controlen cap diari de l’illa. Els unionistes francesos sí, de moment.

2 comentaris:

  1. A tot Europa els partits que desitgen un pas endavant per els seves nacions estan creixent. A Catalunya no podem ser menys!

    ResponElimina
  2. Esperem-ho. La clau serà qui pot concentrar el creixent moviment social a favor de la independència.

    ResponElimina