dimarts, 30 de març del 2010

155. Hem guanyat a Catalunya Nord

Catalunya Nord continuarà veient televisió en català. Les comarques catalanes sota administració francesa reben, des d’ahir, TV3 per la TDT (TNT en francès). I no només TV3 sinó també Canal 33, 3/24 i Super 3 i la cadena de sèries 300. És una victòria sense “peròs” que cal apuntar a la gestió del conseller Joan Manuel Treserras (ERC), probablement el millor conseller d’aquest segon tripartit. Els catalans, acostumats a llepar-nos les ferides, no acostumem a donar el valor que tenen a les victòries. I ahir va ser una gran victòria en un context difícil. De fet ni l’estat espanyol ni el francès reconeixen la legalitat de la situació i, simplement, accepten fets consumats. L’oferta de TV en català s’ha duplicat i serà la mateixa al Principat que a la Catalunya Nord. En canvi a les Illes, també mercès a Treserras, el què s’ha aconseguit ha estat només que es vegi la programació de TV3Cat.

No només el conseller és darrera aquesta fita, cal felicitar a les autoritats nord-catalanes, tant a nivell del consell general com les, recentment rescollides, del consell regional. També a les de l’ajuntament de Perpinyà, amb Unitat Catalana, i a les entitats que han recollit signatures com s’ha promogut des d’aquest blog o molts d’altres. Ara ja s’està pensant en demanar rebre, per exemple IB3 o Canal 9. Ahir, però, vam guanyar.

2 comentaris:

  1. Un pas més per a provar de mantenir el català al Nord. Ara bé, la situació que es dóna al País Valencià i a les Balears és ben penosa.

    ResponElimina
  2. El tema del País Valencià és molt preocupant però la fita de Catalunya Nord és realment important. A veure com va l'ILP "TV sense fronteres".

    ResponElimina