dissabte, 30 de gener del 2010

96. Dictada occitana a 43 viles

Avui se celebra la “Dictada Occitana”. És convocada a 41 viles occitanes i dues del nostre país: Barcelona i Alcúdia, prop de València. A la primera ciutat serà la 13ª edició i l’organitza el CAOC. Al País Valencià són ja a la 5ª edició de la mà del CIRDOC-V.

La dictada és un dictat en occità. Hom llegeix un text literari que és escrit en l’occità per la gent de la vila. Hi va gent gran que han après a escriure-hi fa poc o mainada que l’aprèn a l’escola. Simultàniament se celebren jocs, concerts, balls i xerrades per promoure la llengua occitana en una jornada llarga de convivència.
L’occità és la llengua més similar al català i és parlat al sud de l’estat francès (Aquitània, Auvernha, Lemosin, Lengadòc, Miègjorn-Pirinèus, Provença, Ròse Aups i Charanta), una desena de valls d’Itàlia i a la Valh d’Aran. El seu renaixement és avui innegable i una mostra és la dictada.
Nascuda com una iniciativa local a Castras l’any 1998 s’ha anat estenent de forma impressionant i en pocs anys ha superat la quarantena de dictats simultanis aplegant milers de persones. Al seu voltant s’han teixit grups i associacions locals que treballen per la llengua tot l’any.
Des de l’any passat les institucions regionals occitanes han finançat el web “Porta d’Òc” que és un bon referent per apropar-se a la realitat de la nació veïna. En ocasió de la dictada ens ofereixen la possibilitat de fer-la en línia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada