dimecres, 13 de gener del 2010

77. Ahir començava l'any 2.960 per a molts residents a Catalunya

Ahir 12 de gener començava l’any 2960 dels berbers, el Yennayer. Els berbers s’anomenen imazighen, berber deriva de bàrbar. Foren la nació més potent al Magreb fins a l’arribada dels àrabs. Fins i tot tres dinasties de faraons van ser berbers, com Massinissa o Jugurta que van combatre els romans. La cultura amazic és tant antiga que té un alfabet propi. La Cabília és una regió berber d’Algèria i un rocafort del sentiment nacional. La nació berber, Tamazgha, és avui la nació sense estat més gran d’Àfrica.

El règim dictatorial argelí, recolzat per les potències occidentals, és un règim que viu del terror. El fet que ens vengui els recursos naturals a bon preu als occidentals li suposa carta blanca en tot tipus d’actes reprobables. Mentre la nostra dreta viatja a Cuba, ofegada pel bloqueig econòmic, a denunciar el tracte als drets humans s’oblida d’Algèria que és molt més a prop. Sempre és més fàcil atacar al feble.
Per a commemorar l’any nou el Moviment per l’Autonomia de la Cabília (MAK) va convocar dues marxes a Vgayet i Tizi-Ouzou dues ciutats de la Cabília. L’autonomisme dels berbers ha estat estrictament pacífic. No té altra via, atrapat entre un règim sanguinari i la brutal guerrilla islamista que fa dues dècades que castiga Algèria. I malgrat la por en la que viuen els berbers, ahir fins a 10.000 persones van manifestar-se seguint el MAK. Les 4 demandes eren: autonomia, identitat, seguretat i la fi de la repressió gratuïta.


Paralel.lament, la setmana passada els berbers de Marroc començaven a poder rebre el nou canal “Tamazight” que emetrà un 70 % en els diferents dialectes berbers. Des de l’any 2001 el rei del Marroc, tant inflexible amb el Sàhara, ha cedit a les demandes culturals berbers creant un institut per a la cultura amazic entre altres mesures. El nou canal de televisió és un pas endavant definitiu per a consolidar una cultura que s’apropa ja als 3.000 anys d’existència i és més antiga que totes les que hi som veïnes.
Els berbers són una de les poblacions més nombroses de Catalunya però sovint són confosos com a marroquins àrabs. Un 80 % dels marroquins residents al Principat són berbers i uns 12.000 amazic són a les nostres aules. A una desena d’escoles des de 2005 es fan classes d’amazic en horari extraescolar. L’estat espanyol no ha estat tant permissiu: l’any 2003 va prohibir l’ús del berber en la campanya electoral de Melilla. El model català i el model espanyol, com gairebé sempre, diferents.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada