dimecres, 20 de gener del 2010

84. Anarquistes i, tanmateix, imperialistes

L’anarquisme és una ideologia més plural del que sembla. Una gran part d’anarquistes amaguen el seu profund imperialisme sota un mantell d’universalitat. Es tracta de dir que les nacionalitats sense estat són invents de la burguesia. Són aquells pels qui el cas Millet és un cas de la burguesia “catalana” però els casos de corrupció espanyols són “del sistema”. El darrer cas el trobem a Tolosa de Llenguadoc on la CNT local s’ha afegit a l’oposició a l’ús de l’occità al metro que ha resistit totes les ofensives en contra. Per cert l'occità continuarà al metro i la majoria de persones que havia protestat han reconegut que era més aviat per motius tècnics. En l’octaveta adjunta, els de la CNT es mofen del “patuès” com anomenen la llengua occitana. La llengua, la universal, és la francesa. Un grup occitanista els ha respost amb l’octaveta a color on els anomena “anarco-cretins”. Casos similars trobem en molts anarquistes del nostre país incapaços ni tant sols de parlar la nostra llengua. La menyspreen i la consideren un element retrògrad. El castellà, en canvi, és universal. Són anarquistes, sí, però també imperialistes.





Com deia, però, l’anarquisme és més plural que tot això. Com el maquis Quico Sabaté que distribuïa propaganda en català en ple franquisme, els anarquistes que hi ha dins el moviment independentista occità “Libertat”o l’exemple de la CGT que, fa poques setmanes unien les seves revistes, en la nostra llengua, de Catalunya i Balears.  En tot cas no ens hauríem de deixar enganyar per els falsos discursos d'universalisme de gent que, en el fons, no són contra les nacions. Són contra les nacions sense estat. O és que la CNT de Tolosa demana l'esperanto al metro?.

2 comentaris:

  1. Dins d'un mateix sindicat es poden donar posicions contràries en aquest tema. Per exemple, tant CGT com CCOO s'han oposat a la Llei del Cinema Català pel tema del 50% en català.

    ResponElimina
  2. Bé, no és una qüestió de sindicats sinó de les ideologies que es pretenen universalistes i no ho són.
    De tota manera sobta la posició de la CGT doncs en general afronten la qüestió nacional deforma força raonable. Però tens raó que dins els sindicats les posicions difereixen.

    ResponElimina