dijous, 14 de gener del 2010

78. Esquerra vol tornar a ser planeta

ERC ha presentat la campanya “Puigcercós 2010, Catalunya decideix” dirigida a copsar l’opinió de 140.000 persones de cara a confeccionar el programa a les autonòmiques. Sempre és una bona iniciativa que els partits polítics s’obrin a la ciutadania per tal d’entendre les seves opinions i amb aquesta campanya o la de l'Esquerra que t’escolta el partit republicà ho està fent.

La pregunta estrella és “Estàs d'acord que la celebració d'una consulta sobre el futur de Catalunya sigui el primer compromís d'Esquerra a la propera legislatura?”. Sobta, ara, aquesta pregunta quan ERC ha pactat 2 governs i no ha posat cap condició. En els dos casos va regalar el govern a canvi de cap compromís electoral. On és la “Catalunya lliure de peatges”?. O la immersió a secundària?. I la independència ocultada les dues darreres legislatures? o les “Mans netes” amb una oficina antifrau eternament a punt d’operar mentre la justícia va empresonant batlles i algun ex-diputat?.
Quan J. Carretero va publicar l’article “ERC, de planeta a satèl•lit” (gener 2007) ja advertia encertadament de l’estat de submissió d’Esquerra a canvi de pràcticament res. El més important: a canvi de no complir cap compromís electoral. Té crèdit encara ERC després de 2 pactes?. Potser sí, però la campanya sembla més aviat un brindis al sol. La raó és que, si les enquestes no fallen, el tripartit finalment recollirà electoralment el premi a la seva gestió innocua: no sumarà. Per tant, ERC sap que només podrà pactar amb CiU. També sap que CiU podrà governar en solitari sense pactar. Per tot això si imposa la condició de fer un referèndum sap que no tindrà a ningú a qui exigir-li o, en tot cas, serà a CiU. I CiU ja ha dit que de referèndum res de res. Per tot això és molt fàcil ara treure pit però sembla una mica ridícul quan durant dues legislatures ERC ha estat el partit que tenia la clau del govern i no ha exigit a ningú res.

ERC vol tornar a ser planeta i això és bo. Però potser és massa tard. Potser ja és fora d'òrbita. En tot cas aquesta campanya sembla la primera victòria de Reagrupament, doncs ara Puigcercós pren com a pròpia la posició que defensava Carretero el 2007. I que la direcció d’ERC considerava purisme!. El poble jutjarà si ha rectificat a temps o està fent un posat oportunista onejant l’estelada ara que venen eleccions. I de posats oportunistes ja hem patit massa anys per no estar escaldats.


2 comentaris:

  1. Sembla absurd que un partit que es diu independentista hagi de formular tal pregunta. De debò no s'imaginen quina serà la respota?

    ResponElimina
  2. Suposo que volen fer visible que , ARA SÍ, és una prioritat per tal de tornar a engrescar aquelles persons que van confiar 2 vegades en què ho era.

    ResponElimina