dijous, 26 de maig del 2011

474. Unitat per Barcelona no ha servit de no res


La coalició entre Esquerra, Reagrupament i una part de Solidaritat, la que s'ha aplegat a Democràcia Catalana no ha triomfat però ha evitat un fracàs. El seu objectiu era revalidar o ampliar les 4 regidories que tenia ERC en solitari. El partit dirigit per Puigcercós, Ridao, Simó, Huguet...afrontava les eleccions amb un cert pànic. Des de 2008 els seus votants l'abandonen i la direcció tirava pilotes fora apuntant a que la causa era la crisi. Enlloc de plegar el mateix 2008 davant el desastre de les estatals la direcció va optar per mantenir el suport al PSOE i afrontar així tot un cicle electoral. I cada elecció ha suposat un nou retrocés sense cap rectificació.
Aquestes eleccions locals han mantingut la tònica. Tot i això el retrocés d'ERC no ha estat tant gran. En part per què ja el 2007 va retrocedir i en part per la gestió local del partit republicà està essent bona allà on governa: Solsona, Caldes de Montbui, Sarrià de Ter... i no té cap implicat en casos de corrupció. En canvi a les ciutats grans tot plegat no compta i es vota en clau nacional més que de gestió. ERC ha desaparegut de les 13 ciutats amb més de 80.000 habitants. Fa 8 anys tenia representació a totes. Només hi ha una excepció: Barcelona.
A Barcelona ERC va optar per l'anomenat “tercer espai”: una coalició amb la resta de forces independentistes. Hi van prendre part Rcat i Dcat. El resultat ha estat que és l'única de les grans ciutats on ha quedat per sobre del 5 %. La coalició ha servit per no desaparèixer en un context on ERC ha esdevingut extra parlamentària als grans ajuntaments. I a aquest fet no és aliè el suport, potser mínim, que han donat persones procedents de Reagrupament i Solidaritat (ara a DCat). Possiblement han ajudat a mantenir al poder a un regidor que fa 12 anys que ja ho és però també és cert que han ajudat a evitar que l'independentisme quedés fora del consistori. A Girona, per exemple, ERC va menystenir la coalició amb Reagrupament i s'ha quedat fora per només 2 vots.

2 comentaris:

  1. Esquerra ha de regenerar-se el proper congrés, en cas contrari l'espai independentista quedarà atomitzat i amb el domini d'unes CUP amb les que no tothom ens identifiquem per allò del socialisme.

    ResponElimina
  2. Completament d'acord. És esfereïdor pensar en un escenari d'independentisme atomitzat. El cas invers que a Escòcia. Cada capelleta intentaria eliminar l'altre fins a l'extermini entre elles.

    ResponElimina