La coalició entre Esquerra, Reagrupament i una part de Solidaritat, la que s'ha aplegat a Democràcia Catalana no ha triomfat però ha evitat un fracàs. El seu objectiu era revalidar o ampliar les 4 regidories que tenia ERC en solitari. El partit dirigit per Puigcercós, Ridao, Simó, Huguet...afrontava les eleccions amb un cert pànic. Des de 2008 els seus votants l'abandonen i la direcció tirava pilotes fora apuntant a que la causa era la crisi. Enlloc de plegar el mateix 2008 davant el desastre de les estatals la direcció va optar per mantenir el suport al PSOE i afrontar així tot un cicle electoral. I cada elecció ha suposat un nou retrocés sense cap rectificació.
Aquestes eleccions locals han mantingut la tònica. Tot i això el retrocés d'ERC no ha estat tant gran. En part per què ja el 2007 va retrocedir i en part per la gestió local del partit republicà està essent bona allà on governa: Solsona, Caldes de Montbui, Sarrià de Ter... i no té cap implicat en casos de corrupció. En canvi a les ciutats grans tot plegat no compta i es vota en clau nacional més que de gestió. ERC ha desaparegut de les 13 ciutats amb més de 80.000 habitants. Fa 8 anys tenia representació a totes. Només hi ha una excepció: Barcelona.
A Barcelona ERC va optar per l'anomenat “tercer espai”: una coalició amb la resta de forces independentistes. Hi van prendre part Rcat i Dcat. El resultat ha estat que és l'única de les grans ciutats on ha quedat per sobre del 5 %. La coalició ha servit per no desaparèixer en un context on ERC ha esdevingut extra parlamentària als grans ajuntaments. I a aquest fet no és aliè el suport, potser mínim, que han donat persones procedents de Reagrupament i Solidaritat (ara a DCat). Possiblement han ajudat a mantenir al poder a un regidor que fa 12 anys que ja ho és però també és cert que han ajudat a evitar que l'independentisme quedés fora del consistori. A Girona, per exemple, ERC va menystenir la coalició amb Reagrupament i s'ha quedat fora per només 2 vots.
Esquerra ha de regenerar-se el proper congrés, en cas contrari l'espai independentista quedarà atomitzat i amb el domini d'unes CUP amb les que no tothom ens identifiquem per allò del socialisme.
ResponEliminaCompletament d'acord. És esfereïdor pensar en un escenari d'independentisme atomitzat. El cas invers que a Escòcia. Cada capelleta intentaria eliminar l'altre fins a l'extermini entre elles.
ResponElimina