dissabte, 19 de gener del 2013

577. Recull de protestes #idlenomore







La campanya va començar a Saskatchewan quan 4 activistes índies van convocar una mena de seminari contra les mesures de la llei C-45 el novembre de 2012. El van anomenar “Idle no more” que ve a significar “No anem més a ralentí”. Una de les característiques de la llei és que anul·la moltes mesures de protecció medi ambiental que sovint són vinculades a les mesures de protecció indígenes. En van seguir més trobades i els indis canadencs van decidir passar a l’acció. Primer concentracions, marxes i lip dubds amb els tambors. Després mesures més dures com bloqueigs de vies de trens o carreteres. Les concentracions es convocaven amb el hashtag de twitter #idlenomore , la protesta que obté més ressò la protagonitza la cap tribal d’Ontario Theresa Spence amb una vaga de fam.
Les principal accions de la mobilització #idlenomore fins el moment han estat
15.12.2012 : Sandy Bay (Manitoba) bloqueja l’autopista Trans-Canada
18.12.2012: Driftpile bloquegen carreteres
21.12.2012: La tribu Aamjiwnaang comença un bloqieg de ferrocarril en suport a Spence. No el desmantellaran fins que el primer ministre accepti reunir-se amb Spence.
Desembre: Desenes de mobilitzacions espontànies (flashmobs) a centres comercials fetes per indis urbans amb tambors rituals. El més gran el 20.12.2012 a Saskatchewan amb 2.000 persones. Un dels més destacats del de Toronto (foto).


30.12.2012: Jornada de suport amb Spence; durant 3 hores es bloqueja la línia principal de ferrocarril canadenc a l’alçada d’Ontario.
06.01.2013: Bloqueig del pont Dehcho a la província de NWT. El dia abans bloquegen Algonquin Highway 117.
El suport exterior ha estat creixent. Els indis dels Estats Units han realitzat desenes d’actes de suport solidari, a Colorado, per exemple hi va haver 4 detinguts. Amnistia internacional va emetre un comunicat de suport amb la protesta d’Spence el 3 de gener conjuntament amb altres organitzacions canadenques. El 6 de gener es realitzava una concentració dels combatius Mohawk d’Akwesasne a la frontera entre Canadà i els EEUU que obliga a tancar l’International Bridge. Les protestes es compten ja per desenes.

2 comentaris:

  1. A veure si se'n surten! Al Quebec, els indis estan sota tutel·la, em va fer entre pena i gràcia veure'ls com una espècie protegida, per allà l'any 2001, quan vaig tenir la gran sort de ser-hi unes setmanes. Salut!

    ResponElimina
  2. Que ve haver-hi pogut anar. Sí són en aquesta situació, era ´'única alternativa al genocidi total. Malauradament.

    ResponElimina