dilluns, 7 de gener del 2013

575. La vaga de fam de Theresa Spence

Theresa Spence és la cap de la tribu Attawapiskat d’Ontario. Els Attawapiskat són indis cree que viuen isolats en condicions molt dures com ja va denunciar l’UNESCO el 2004. Sumen 2.800 persones de les que prop de 1600 viuen a la reserva al nord d’Ontario. No van tenir escola pròpia fins el 1979. Van formar part dels signants del Tractat 9 (1930) amb Canadà.  Molts dels seus membres han mantingut la forma de vida tradicional índia amb certs trets nòmades. De fet els tipis es van usar fins als anys 1960 de forma normal i activitats com la cacera continuen fent-se fins al punt que les formes de vida tradicional no només han perviscut sinó que s’han reactivat. La majoria de contacte amb l’exterior és per via aèria.
L’any 2011, per tercera vegada en 3 anys, la cap Spence va fer una crida d’emergència pels múltiples problemes de la comunitat. Ja el 2007 l’ONU havia denunciat els problemes de toxicitat i salubritat per uns habitatges més que deficient i els indis van fer bloqueigs de protesta en veure com mentre ells vivien en condicions terribles s’invertien bilions de dòlars en la veïna mina DeBeers Victor.
El govern canadenc actual no només ha limitat les ajudes sinó que ha acusat el govern tribal de malbaratar els recursos que obté. El dia 11 de desembre de 2012 Spence va endegar una vaga de fam. A demanda és que la rebi el president del govern canadenc impulso de la llei C-45. El govern ha respost que ja ha fet molt gastant 130 milions de $ des de 2006 construint una escola i 60 cases. A finals d’any es va celebrar una jornada de protesta a nivell canadenc en suport a la cap índia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada