dissabte, 12 de gener del 2013

576. Què és #idlenomore ?

 
La campanya #idlenomore s’ha anat estenent per tot Canadà, de fet per tot el món. L’origen d’aquest moviment de protesta és la llei C-45 impulsada pel govern conservador d’S. Harper. Aquesta és una llei òmnibus. Amb aquest terme es coneixen lleis que engloben diverses mesures inconnexes com ara un calaix de sastre.
La llei C-45 inclou la supressió de la majoria d’acords reconeguts pels Tractats amb les nacions índies del Canadà. Quan els europeus van arribar a l’actual Canadà van usurpar la majoria de recursos territorials. Aquest robatori va tenir una forma legal quan les nacions índies, minoritzades quantitativament, culturalment anorreades, alcoholitzades i militarment sotmeses van acceptar els acords proposats pels britànics. Els tractats són les formes legals per les que les nacions indígenes van traspassar la titularitat de la immensa part de Canadà a canvi de certs drets. No són privilegis, són un acord fet en condicions clares de inferioritat.
Els tractats garanteixen la titularitat dels indis sobre alguns territoris en forma de reserva, un grau d’autogovern i unes ajudes pel desenvolupament. El govern de dreta considera que els governs indis no s’han sabut gestionar i anul·la el seu autogovern. Una situació similar a la que els imperialistes espanyols pretenen amb l’autonomia catalana: suspendre-la afirmant que ha estat mal gestionada. L’argument decau quan se sap que el govern colonial (sigui el canadenc o l’espanyol) no és que excel·leixi en la seva gestió.
La premsa pro conservadora ha reaccionat a la protesta publicant suposats malbarataments per part d’alguns caps indígenes. Les xifres poden dur a conclusions errònies. La premsa liberal conservadora vol fer veure el cost altíssim de mantenir comunitats índies allunyades de les grans ciutats. La seva proposta és òbvia, traslladar-los als suburbis, desarrelar-los i quedar-se amb les seves terres on continuar explotant-les.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada