diumenge, 8 de desembre del 2013

603. Els indis algonquins aturen una explotació forestal
El 3 de desembre un grup de militants indis de la tribu algonquina de Barriere Lake (Québec, Canadà) van aturar els treballadors que pretenien endegar una explotació forestal no autoritzada. L'acció de desobediència fou pacífica. Els indígenes defensen el dret a decidir sobre les seves terres."Pretenem protegir la terra i l'aigua de les generacions futures, dels nadius i dels no nadius" afirmen els militants indígenes.

El conflicte a Barriere Lake fa dues dècades que dura. La resistència d'aquesta comunitat algonquina és un exemple de tenacitat i desobediència civil per defensar la natura. De fet ens mostra com una part de la comunitat pot trair els interessos de la comunitat per satisfer els seus de particulars però aquest cop s'ha trobat al davant la resistència organitzada de la resta de la tribu.

Els anys 1980s aquesta comunitat ja va destacar en la lluita contra la indústria de fusta amb enfrontaments amb la policia. El dirigent dels activistes era un jove cap costumari, Maurice Matchewan. Durant la crisi d’Oka (iroquesos mohawk) van fer una sèrie de bloqueigs que van arribar a tallar una autopista. El govern finalment va accedir a negociar a partir de 1991. D’aquí va sortir un acord de 20 M $ per noves terres, construcció de cases i una escola. Però el 2001 INAC se’n va desdir. El 1996 INAC va decidir no reconèixer Matchewan i reconeixer un petit grupuscle com a consell tribal “interí” que tenia que governar a 150 quilòmetres de la reserva. El 1997 Matchewan fou reconegut altre cop.

El 2006 l’assemblea va rescollir Matchewan i altre cop va sorgir un grup dissident reconegut (sembla que impulsat) per INAC que va nomenar el Third Party Management. El 2007 un jutge ja va sentenciar a favor de Matchewan i acusà els rebels de “petita minoria”. El consell d’ancians va exigir a Ratt que se sotmetés a eleccions però es va negar. La seva casa i d’alguns partidaris fou atacada.

El setembre de 2007 el cap Maurice Matchewan fou derrocat acusat de tràfic de droga i posessió d’armes i fou imposat Casey Ratt. B. Nottaway fou nomenat pel consell tribal de Matchewan. El febrer l’Algonquin Nation Secretariat va recolzar Matxhewan. I els contraris a Casey Ratt van fer-lo fora amb enfrontaments i 6 detinguts. El març el govern va imposar Ratt. Benjamin Nottaway, l’altre cap va afirmar que no el deixarien entrar a la reserva i 4 dels seus partidaris foren detinguts el març per tallar arbres per fer una barricada. Tot i trobar moltes barricades en el camí Ratt, envoltat de policia, va poder retornar a la reserva. Aquest és el tercer cop que hi ha un cas similar contra Matchewan.

Algonquin Nation Secretariat i UBCC han titllat de cop d’estat la imposició, per tres vegades d’un cap no electe i que ha de governar des de fora de la reserva per tenir només el suport d’una minoria. Això ja ho diu tot.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada