divendres, 29 de juliol del 2011

504. Brendan Lillis, un cas esgarrifós

Brendan Lillis fou detingut l’any 1972 acusat de tinença d’armes i explosius. Va ser condemnat a cadena perpetua per pertinença a l’Exèrcit Republicà Irlandès (IRA). Va passar 17 anys als Blocs H on va viure, en primera persona, les protestes dels presos independentistes entre ells la de Bobby Sands. L’any 1994 fou posat en llibertat en el marc del procés que culminaria en l’acord de divendres sant (1998).
L’any 2009 la policia britànica el va tornar a detenir acusant-lo d’intent de segrest. El tribunal de Belfast va retirar els càrrecs i ni el va jutjar. Incomprensiblement el secretari d’estat va anul•lar l’acord de 1994 i va empresonar-lo per complir la resta de condemnes…de 1972!.
Lillis té una malaltia greu, una mena d’artritis que li retorça la columna vertebral deformant-li el cos. A finals de 2010 li van iniciar un tractament similar a la quimioteràpia que li anul•la el sistema de defenses. El seu cos va quedar molt afectat. Ja du 600 dies estirat a una llitotxa a la presó de Maghaberry on no hi ha hospital sinó infermeria.
El 21 de juliol, la muller de Lillis, Roisin Lynch, va iniciar una vaga de fam instal•lant un campament de protesta en el famós Free Derry Corner. No està sola i s’estan organitzant concentracions de protesta a Irlanda del Nord. Els grups republicans, tradicionalment dividits en moltes faccions, li han donat suport. Lillis ha unit per primer cop a Éirígí, RNU, l’IRSP, RSF, 32CSM i els propis Sinn Féin o SDLP.
Un sol gest evitaria que Lillis mori possiblement ben aviat. Ja hi ha una petició on line.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada