diumenge, 17 de gener del 2010

81. Vila-real 1706: no oblidem


Durant la guerra de succesió Castella, aliada amb França, va aconseguir convertir els diferents regnes sobirans peninsulars en els seus súbdits. Fins llavors s’havia parlat d’Hispania, incloent-hi Portugal, o de les Espanyes on castellans, catalans, bascos... col.laboraven en igualtat. Des de llavors tots es van sotmetre a les lleis i llengua de Castella. Naixia Espanya.

No fou fàcil pels castellans forjar un estat unitari i centralista. La guerra fou llarga i dura. Un dels episodis d’aquesta es va donar a Vila-Real (Plana Baixa). El 12 de gener de 1706 l’exèrcit franco-castellà va aturar-se a la vila per sotmetre-la. Va incomplir un armistici previ i van saquejar la ciutat. Va trobar una gran resistència dels maulets locals. Entre les dues de la tarda i la vesprada els espanyols van sotmetre Vila-real a un atac brutal. Derrotats els austracistes, van iniciar una gran repressió. En poques hores van arribar a matar el 10 % de la població. Mai després han mort tanta gent de Vila-real en un sol dia. Posteriorment van cremar la ciutat. La lluita no fou en va: mentretant un exèrcit de catalans i britànics aprofitava i alliberava la ciutat de València.
Divendres 15 de gener l’Associació Cultural Socarrats va realitzar una marxa sota el so de la dolçaina fina a la Torre Motxa. Aquesta és el darrer vestigi de l’antiga muralla. L’escriptor i gran expert sobre el tema Antoni Pitarch hi va fer un parlament. El 6 de febrer entregaran a Maria del Mar Bonet el premi “Socarrat/da Major”.


Tanmateix ahir 16 de gener de 2010 prop d’un centenar de persones van fer una cercavila sota el lema “Tenim memòria. 1706. No oblidem” convocats per l’Esquerra Independentista de la Plana, una nova estructura que aplega les seccions comarcals de Maulets, Endavant, la COS o CAJEI. Posteriorment a la cercavila es va fer un dinar. És de ressenyar que durant una dècada no s’havia fet cap acte independentista a Vila-real però aquest és el segon any consecutiu que es convoca. Les coses, sembla, canvien a millor.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada