dilluns, 4 de gener del 2010

66. Victòria dels indis cree que eviten una mina a Canadà

Durant 4 anys una tribu d’indis cree, s’ha oposat a l’obertura d’una mina en el seu territori. Aquesta tribu viu en l’actual Ontario, a Canadà. La seva lluita ha estat aferrissada arribant a ser empresonats.
L’empresa Platinex pretenia obrir una mina de platí dins el seu territori. Davant seu tenia uns 500 indis sense recursos però amb un intens amor cap a la terra. El 14 de desembre de 2009, l’empresa minera va acceptar una compensació del govern d’Ontario i ha retirat el projecte de la mina en territori indi a canvi de 5 milions de $. Un altre David ha derrotat a Goliat. Una altra utopia és, avui, realitat.


El cas de KI.
Inici del conflicte
Kitchenuhmaykoosib Inninuwug ó Big Trout Lake és una comunitat oji-cree principalment cree. Són només uns 500 indis amb una reserva a Ontario (Canadà). Fa més de 4 anys l’empresa Platinex va començar el procés per fer una mina en terres tradicionals, però no oficials, dels indis. Era especialment important car fins llavors no s’havien limitat molt les explotacions a Ontario per sobre del paral.lel 51.
Als tribunals
KI va litigar 18 mesos amb un cost de 700.000 $. Platinex va respondre amb una demanda de 10 bilions però la cort suprema d’Ontario va ordenar a Platinex que tenia el deure a consultar els indis en 9 mesos abans de fer cap exploració. El maig de 2007 finien els 9 mesos i no s’havia arribat a cap acord. Sorprenentment el jutge va decidir que ja s’havia complert el deure de consulta. Començava un llarg procés en que KI s’ha gastat 500.000 $ quedant en bancarrota. Aquest fou el motiu pel que el 25.10.07 van acceptar la decisió judicial i no van recórrer.Paral.lelament a les accions judicials els militants indis van realitzar nombroses accions de protesta. L’estiu de 2006 van fer marxa de 1200 milles des de la seva reserva fins a Ottawa, un any després aixecaven un gran teepee (tenda típica índia) de 9 metres davant el parlament d’Ottawa amb el lema “Drets nadius ara” i el suport de grups ecologistes internacionals.
La repressió contra els indis
En intentar començar els treballs militants indis van impedir-ho i foren detinguts inclòs el cap Donny Morris i una àvia de set nets. El 17.03.08 foren condemnats a 6 mesos i són empresonats 6 dirigents de la tribu per oposar-se físicament a que Platinex iniciés les explotacions a les seves terres tradicionals (però fora de la reserva). A més va multar-los greument sabent que la comunitat era en fallida i no podia pagar. Anishinabek Nation aliança d’indis d’Ontario trenca llavors les converses amb el govern d’Ontario. Tanmateix van realitzar-se diverses protestes sota el lema global de “no hi ha justícia en les terres robades”, R.F. Kennedy els va donar suport el maig de 2008 així com un seguit de grups internacionals (Rainforest Action Network, Wildlands League, Greenpeace, Ovide Mercredy, Anglican Council of Indigenous Peoples,,...) aconseguint el seu alliberament 3 mesos abans. Legalment l'empresa havia guanyat però moralment molta gent es va preguntar com podia ser que 500 indis fosin tractats d'aquella manera a la seva terra. La policia destruint un foc sagrat dels cree davant de la presó va escenificar que Canadà era, en molts aspectes, un estat encara colonial.
I la victòria
A finals de l’estiu de l’any 2009 va còrrer la notícia que les màquines de la empresa minera anaven a entrar a iniciar les prospeccions. Els militants van anunciar que tornarien a evitar-ho físicament amb el cap Morris al davant. Platinex va aturar-se i el govern d’Ontario va començar a cercar una sortida negociada. El desembre la tribu rescollia Morris com a cap i es preparava per donar una nova batalla de resistència. Uns dies després es feia públic que Platinex retirava el seu projecte miner.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada