dimarts, 10 de novembre del 2009

12. Trencavèl, totjorn viu! / Trencavel, sempre viu!

Lo 10 de novembre de 1209, se moriguèt dins la jaula de son castèl de Carcassona, lo vescomte Ramon-Rogièr Trencavèl. Èra empresonat dempuèi lo 15 d’agost, jorn quand se sosmetèt als crosats. Cossí explicar que lo jove vescomte se moriguèsse en mens de tres meses?. D’un mal de ventre, pretendèron. Lo trobador Guilhèm Augièr replica: “L’an tuat (…) l’an fait morir los crosats e Simon de Montfòrt”. Èra mòrt d’aver volgut defendre tot son pòble. E cantava Claudi Martí, lo Llach occitan, en 1968: “Ciutat de Carcassona, ciutat del comte Trencavèl, tornaràn tos aucèls que cantarán coma lo vent, que cantaràn dins la lenga del cèrç”.
E uèi los aucèls son de retorn, Carcassona farà son omenatge a lo vescomte, es pas de revenge d’una autra època, mas dire que Occitània continua dins la cèrca de la libertat contra los poders absoluts. E per aquò Trencavèl, uèi, es totjorn viu.
Uèi 10 de novembre: Omenatge al Vescomte Trencavèl a l’iniciativa dels Companhs de Paratge, l’Institut d’Estudis Occitans; amb lo sosten de Calandreta, Cercle Occitan del País de Carcassona, Grop ÒC…

El 10 de novembre de 1209 moria a la presó del seu castell de Carcassona, el vescomte Raimon-Roger Trencavel. Era empresonat des del 15 d’agost, dia en el que es va sotmetre als croats. Com explicar-se que el jove vescomte morís en menys de tres mesos?. Van pretendre que fou d’un mal de ventre. El trobador Guillem Augièr replica: “L’han mort (...) l’han fet morir els croats i Simó de Monfort”. Va morir per haver volgut defensar tot el seu poble. I cantava Claudi Martí, el Llach occità, l’any 1968: “Ciutat de Carcassona, ciutat del comte Trencavel, tornaran els teus ocells que cantaran com el vent, que cantaran dins la llengua del cerç”. I avui els ocells són de retorn, Carcassona farà el seu homenatge al vescomte, no és per revenja d’una altra època, però per dir que Occitània continua en la cerca de la llibertat contra els poders absoluts. I per això Trencavèl, avui, és encara viu.
Avui 10 de novembre: homenatge al vescomte Trencavel a l’iniciativa dels Companys de Paratge, l’IEO; amb el suport de Calandreta, Cercle Occitan del País de Carcassona, Grup ÒC...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada