dimarts, 24 d’agost del 2010

262. Una comissió del govern determina que Gal•les està sub-finançada

En el primer acte de Reagrupament que vaig anar, el professor d’economia Emili Valdero, ara a Solidaritat, va preveure que Catalunya hauria de tornar diners a Espanya. Em va semblar, llavors, una exageració pròpia d’un míting. Ara s’ha sabut que Catalunya haurà de tornar 690 milions d’€ a Espanya aquest any. Per l’exercici que ve la xifra ascendeix a 5.000 milions d’€. El pressupost de la Generalitat ascendeix a 35 milions d’€. Les Illes han de “tornar” 162 i el País Valencià 635 milions. Els Països Catalans existeixen i han de “tornar” però Madrid encara cobrarà un extra, pel mateix concepte de 15 milions d’€.
Això passa després que Esquerra ens intentés convèncer que el nou model de finançament era un gran avanç. Encara hi ha qui creu que el tripartit no ha estat dolent. Ha estat nefast. I poca alternativa hi ha quan el model anterior, el pactat entre CiU i PP, encara era pitjor doncs Catalunya encara era sub-finançada. Aquest darrer concepte, no és gaire usat per aquí però és comú a les Illes Britàniques.




A Gal•les, per exemple, una comissió, la Holtham, ha estudiat si la nació celta era sub-finançada. Va començar els treballs el 2008 i el 2010 ha determinat que a Gal•les li manquen 300 milions de lliures l’any per atendre els serveis públics. Uns 363 milions d’€. Amb aquestes dades el govern gal•lès negociarà amb Londres per un finançament just. Cornualla acaba de votar, fa 10 dies, l’inici d’un estudi similar. Per unanimitat.
Es considera que 363 milions d’€ és una xifra exagerada. Catalunya n’ha de tornar 5.700 enmig del silenci dels polítics de casa nostra. No se’ls pot ocórrer fer una comissió i saber com de sub-finançat està el nostre país. I la seva actitud provoca que la L9 i la L10 siguin aturades, que dilluns els trens fins a Girona no funcionessin ja que les vies són les més antigues de l’estat, que els catalans haguem de pagar un cèntim sanitari i que la Generalitat no pagui els proveïdors sanitaris 400 milions d'€, que les obres del TGV no compleixin cap termini...això sí, les obres del TGV de La Sagrera són coronades per l’estanquera. La bandera dels lladres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada