dilluns, 9 d’agost del 2010

255. Jornades de Corti: esperança enlloc de ressentiment

Què són les jornades de Corti?
Les ghjurnate di Corti són una trobada de moviments nacionals de tot el món. Aquest cap de setmana celebraven la 28ª edició. És el punt de trobada i contactes més important pels moviments d’alliberament nacional.

Aquest any hi havia delegacions d’Irlanda (Sinn Féin), Països Catalans (no està clar si era  ERC o Solidaritat Catalana per la Independència doncs Uriel Bertrán n'era el representant, Comitè Català de Solidaritat Internacionalista), Euskal Herria (Autonomia Eraiki, Askatasuna, Segi, Batasuna), Sardenya (Sardigna Natzione, Independentzia Repùbrica di Sardigna), Kanàkia o Nova Caledònia (FLNKS, USTKE, UNPK i Parti Travaillistes Kanak). Altres anys hi ha anat occitans, gal•lesos, bretons, alsacians o escocesos. Per Còrsega els organitzadors de Corsica Libera que tenen diputats al parlament cors. Corsica Libera és el resultat de la fusió dels diferents partits independentistes corsos en un de sol.
Un programa complet
El programa ha inclòs un fum d’activitats: un taller de joves, la primera assemblea de regidors i electes independentistes, la projecció del film “Bloody Sunday” i un debat sobre la “terra”. Còrsega viu una pressió immobiliària molt dura car els especuladors intenten edificar arreu amb permís de París. Un permís sempre fàcil d’obtenir. El moviment nacional s’oposa a omplir de ciment l’illa. A més hi hagué concerts entre ells de la banda L’Arcusgi que és molt coneguda a l’illa i té un clar compromís independentista. Finalment es va dedicar un espai als presos polítics corsos que, precisament divendres, iniciaven una protesta a la presó de Fresnes.

Un clima d'il·lussió
Fa anys aquestes jornades es vivien en un clima de ressentiment. Fins i tot hi havia hagut trets de metralleta. Es vehiculava la ràbia. Ara el moviment nacional cors acaba d’obtenir els millors resultats de la seva història. Dintre d’aquests els independentistes han superat la barrera del 10 %. Són al parlament. I a la resta d’Europa, els convidats, també venen amb avenços sota el braç. Ho veurem demà.

3 comentaris:

  1. A veure si ara entra el comentari.
    Visca l'Espanyol...de Sant Vicenç del Raspeig

    ResponElimina
  2. El senyor Jordi Vázquez no hi era.

    ResponElimina
  3. http://www.radiocatalunya.ca/noticia/trobada-de-moviments-nacionals-a-corsega-esperanca-enlloc-de-ressentiment

    ResponElimina