diumenge, 1 d’agost del 2010

247. Suïssa, en llengües, a les antípodes de l’estat espanyol

Donat que l’administració federal suïssa compta amb un nombre alt de membres germanofòns el govern ha decidit compensar-ho. Segons una recent ordenança del consell federal suís s’hauran de respectar uns percentatges entre el funcionariat. Així hi haurà un 70 % de parlants d’alemany, 22 % de francòfons, 7 % que parli italià i un 1 % de parlants de reto-romanx. Una segona mesura serà exigir als caps de gabinet que parlin, com a mínim, dues llengües oficials a part d’incentivar-los a entendre una tercera.
Ens imaginem aquestes mesures als estats espanyol o francès?. Que un 20 % dels funcionaris de l’estat fossin catalanoparlants?. I que els alts funcionaris haguessin de ser bilingües?. Seria la manera d’evitar la discriminació lingüística per part de l’estat. La manera de viure la pluralitat lingüística com una riquesa i no com una nosa. Sabem, però, que no és possible. Suïssa està construïda en base a l’adhesió. L’estat espanyol es fonamenta en la imposició. Per això Suïssa té el futur garantit i no viu tensions internes. Espanya, en canvi, té els dies comptats i viu constantment en debats erms.

2 comentaris:

  1. He llegit la pregunta del 20% i m'he fotut a riure. Això és del tot impensable. La seva ment no és tan oberta com la dels suïssos.

    ResponElimina
  2. I malgrat tot seria possible fer un estat així. Són ells qui separen, imposen i no tenen cap voluntat de viure units sinó unificats...sota la seva sabatassa.

    ResponElimina