diumenge, 28 de febrer del 2010

126. Bretanya reivindica la reunificació des de l’aire

Quan els nazis van envair l’estat francès, el seu règim titella va aprofitar per separar una part de Bretanya de la resta de la nació. Va néixer així la regió artificial de Loire-Atlantique pel decret número 2727 del règim col•laboracionista de Vichy. Era el 30 de juny de 1941. Expulsats els nazis i caigut Vichy el nou estat francès va derogar tota la legislació col•laboracionista ...excepte el decret que amputava Bretanya. Des de llavors els bretons han defensat la reunificació nacional.

A l’estat francès, com a l’espanyol que n’és una còpia maldestre, les províncies tenen una codi. Barcelona és 08, València 46 i Girona 17. El Loire Atlantique és 44. Per això va crear-se la campanya 44=BZH. BZH és l’acrònim de Bretanya en bretó, Breizh. Ahir, 27 de febrer, els partidaris de la reunificació es van aplegar a Nantes (Naoned en bretó) per fer un dibuix humà visible des de l’aire. El lema era el de 44=BZH i van reunir-se més de 2.000 persones. És la darrera de desenes d’accions els darrers anys encapçalades per la coordinadora Bretagne Reunie que ha arribat a aplegar més de 10.000 persones a manifestacions. Entre els participants d’ahir diversos candidats a les eleccions regionals. El propi govern bretó, format per socialistes, verds i autonomistes, ha demanat la reunificació. Ahir mateix les candidatures d’Europa Ecologia de Bretanya i Loire Atlantique la reclamaven conjuntament.
És un pas difícil, malgrat l’origen nazi de l’amputació. A l’estat espanyol va segles que no es modifica cap província. Imaginem el que suposaria un moviment que demanés la unitat entre les Terres de l’Ebre i el País Valencià o la Franja de Ponent i el Principat. Malgrat això Sarkozy ha endegat un procés de revisió de les actual divisions administratives i hi ha motius objectius per a pensar que podria acabar-se amb 70 anys d’una divisió absurda.

2 comentaris:

  1. http://www.radiocatalunya.ca/noticia/contra-locupacio-francesa-bretanya-reivindica-la-reunificacio-des-de-laire

    ResponElimina
  2. http://www.llibertat.cat/content/view/8241/1/

    ResponElimina