En poques setmanes ens arribaven tres notícies que poden ser considerades com a molt positives pels catalans de Barcelona :
- el 18 de novembre s’anunciava la futura aprovació del reglament d’ús lingüístic de la ciutat on el català serà “Llengua d’ús normal i preferent”. CiU el va demanar en solitari l’any passat i des de llavors s’ha estat discutint. Finalment el 5 de febrer el reglament fou aprovat definitivament i estableix la nostra llengua amb l’estatut que es mereix. Un encert de CiU.
- el mateix 18 de novembre el ministeri espanyol de defensa anunciava que en 3 mesos anava a retirar els símbols de l’espanyolisme franquista del cap i casal. La ministra Chacón del PSOE sembla que s’hi ha compromès personalment. Ben aviat han començat els treballs i ja s’han retirat alguns símbols espanyolistes. Un encert del PSOE.
- el dia 11 de novembre l’ajuntament anunciava que restablirà les quatre columnes de Puig i Cadafalch. Simbolitzen les quatre barres de la senyera i la dictadura espanyolista de Primo de Rivera les va destruir el 1929. ERC ha jugat un paper determinant en aconseguir-ho. Sembla que fins el setembre no serà una realitat però ara s’han acabat els debats i s’ha concretat el restabliment.Un encert d’ERC.
Són tres passos endavant que catalanitzen, o el que és el mateix desespanyolitzen, la ciutat de Barcelona. Ho hauran aconseguit tres partits diferents. Motiu?. Possiblement que venen eleccions i el catalanisme encara dona vots. No som al “reducte folklòric” de que parlava Fuster. Poc a poc anem restaurant el que dues dictadures militars i 300 anys d’ocupació han imposat.
Sobre la "llengua d'ús preferent", dubto molt que puguem ser contestats per tot el personal de l'Administració barcelonina (sobretot la Guàrdia Urabana) en català. No és més que una operació de maquillatge i prou. Les altrs dues coses,sembla mentida que hagin hagut de passar tantes dècades perquè es tiressin endavant.
ResponEliminaTens raó que sembla mentida però només duem 30 anys de redreçament contra 300 d'aixafament.
ResponEliminaSobre "l'ús preferent" acaba amb el mite del bilingüisme. De llengua pròpia una.