dimarts, 23 de febrer del 2010

122. Eleccions regionals de març: el catalanisme, separat, en sortirà reforçat

Les tres forces majoritàries del catalanisme a Catalunya Nord es presenten separades a les eleccions regionals del 14 de març. La regió Llenguadoc-Rosselló, la que comprèn la Catalunya Nord, és formada bàsicament per zones occitanes i només una cinquena part del territori, aproximadament, és català. Malgrat això el catalanisme, autonomista o independentista, s’ha colat en bones posicions de sortida a les llistes tant de dreta, ecologista com d’esquerra amb un gran exercici de transversalitat.

Unitat Catalana
Unitat Catalana tenia un pacte amb els nacionalistes occitans que va trencar a favor d’entrar a la llista de l’UMP on Virginia Barre possiblement resulti escollida anant en el número 8. UC ha obert un local electoral i encetat una intensa campanya de Barre amb dues idees força: les subvencions al rugbi de Frêche que dona 300.000 euros per l'USAP de Perpinyà i 3 vegades més pel Montpellier o que Catalunya nord representa 17% de la regió però només té 6% de les inversions.

Esquerra
ERC i CDC formaven part de la mateixa coalició de partits nacionalistes a nivell estatal, Régions et Peuples Solidaires. Esquerra va presentar l’activista cultural Hervé Pi com a candidat mentre CDC va presentar l’alcalde de La Clusa (Vallespir), Alexandre Puignau un antic socialista que és catalanoparlant. Els perfils eren diferents però compatibles. La discussió entre les dues forces fou un espectacle lamentable que va obligar a la direcció d’Europe Ecologie a intervenir i imposar el seu candidat: el periodista Pere Manzanares al número 2. CDC va marxar de la llista ecologista. ERC en canvi ha inclòs un dels seus militants a la llista d’EE a part de Manzanares.
Convergència
Just quan es tancava el plaç per a presentar candidatures el Partit Socialista va presentar-ne una de pròpia en oposició a l’actual president Frêche, expulsat fa tres anys del PS. Hàbilment Convergència ha aconseguit incloure quatre dels seus membres dins la llista. Un d’ells en el número 3.

Reagrupament i Maulets
Les altres dues formacions catalanistes, ambdues independentistes, Reagrupament i Maulets no han recolzat cap llista però la primera formació enviarà un qüestionari sobre la identitat catalana al conjunt de candidats nord-catalans.

2 comentaris:

  1. I no seria millor que totes aquestes forces es reunissin, sumessin esforços i mica en mica provessin d'anar guanyant espai? No seria millor provar d'influir en l'opinió pública que entrar dins d'una o una altra coalició?

    ResponElimina
  2. El vot català queda diluit a les regionals dins de l'occità. Només 1 dels 5 departaments és català.
    Per això, em sembla, és més útil integrar-se en llistes més grans que fer una de pròpia que en cap cas treurà suficients vots.
    I la influència d'un sol electe pot ser brutal. Això demostra que el catalanisme s'ha enfortit molt els darrers anys al nord.

    ResponElimina