dijous, 18 de febrer del 2010

117. La Unió Europea s’afegeix al boicot a Sri Lanka

La Unió Europea va decidir dilluns, en la trobada de ministres d’economia a Brusel•les, de retirar els privilegis comercials a Sri Lanka. S’afegeix així a la campanya internacional per oposar-se a l’estat cingalès en el seu constant menyspreu als drets més elementals de la població tàmil.

La condició de GSP+ (sistema generalitzat de preferència plus) és un status que permet als estats més pobres del món tenir preferències comercials a canvi de millorar la seva situació social i de drets humans. La suspensió començarà a aplicar-se d’aquí a mig any.
L’estat cingalès, illa situada al sud de la Índia, ja va rebre crítiques per les salvatjades practicades per reprimir la revolta tàmil de l’LTTE (Liberation Tigers of Tamil Eelam) amb nombroses execucions de presos de guerra i de civils. Després de dècades de lluita, el maig, Sri Lanka va derrotar la guerrilla. En només 3 dies es calcula que Sri Lanka va matar 50.000 tàmils. La intenció era exterminar 400.000 però l’ONU va intervenir per evitar-ho. Es va creure, llavors, que Sri Lanka relaxaria el seu tracte envers els tàmils. Lluny d’això continuen les execucions i la població tàmil és tractada com a ciutadans de segona i tancada en camps de concentració.
La decisió de la UE, exemplar, suposarà perdre 150 milions de $ a les autoritats cingaleses en tarifes preferencials. En especial pel que fa a les exportacions de roba i te.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada