dimecres, 17 de febrer del 2010

116. Panorama electoral català davant les eleccions del 14 de març de 2010

Les eleccions regionals franceses són convocades pel 14 de març. A la regió Llenguadoc-Rosselló, la que comprèn la Catalunya Nord, després de moltes incerteses s’ha definit l’escenari de candidatures. Cal tenir en compte que la regió és formada bàsicament per zones occitanes i només 1/5 part dels vots són catalans.


Esquerra
L’extrema esquerra comptarà amb dues llistes, la trostkista de Lutte Ouvière i l’aliança de trostkistes i el partit comunista en el Front de Gauche-Nouvelle Parti Anticapitaliste. L’esquerra social-demòcrata és la que ha donat més joc pre-electoral. El president sortint, G. Frêche, és un expulsat del PS. Els socialistes van donar-li suport tapant-se el nas davant les seves altes possibilitats de sortir reescollit. També ho han fet partits menors com Parti Radical de Gauche o MRG. Finalment el PS s’ha desdit, arran d’unes declaracions juedofòbes de Frêche i ha presentat a darrera hora una llista pròpia anomenada “Retrobem els nostres valors”. Un bon nombre de militants, inclós el líder de la secció catalana, C. Bourquin, han recolzat a Frêche i possiblement seran expulsats del partit socialista. En canvi Convergència s'ha afegit a la llista oficial del Partit Socialista.

Ecologisme
L’ecologisme es presenta dividit en dos. L’AEI se la considera una força verda de dreta mentre Europa Ecologia aplega una aliança entre ecologistes, esquerra alternativa, nacionalistes i autonomistes. ERC recolza aquesta llista.

Dreta
La dreta també es presenta dividida. L’UMP, el partit del president N. Sarkozy, té com a cap de llista a R. Couderc i compta amb el suport d’Unitat Catalana. Més a la dreta hi ha la llista dissident de l’UMP anomenada URP i que compta entre els seus dirigents amb membres del partit de De Villiers, l’MPF o Moviment per França que és ultra conservador.
Finalment hi ha 3 llistes d’ultradreta. La clàssica del Front Nacional, els seus dissidents dirigits per J.C. Martinez i els identitaris de la Ligue du Midi. Aquesta és una nova formació que inclou reivindicacions “regionalistes” trencant amb el nacionalisme franco-francès que caracteritza al FN.

La immensa majoria d’aquestes propostes són centralistes i nacionalistes franceses. Només Europa Ecologia defensa clarament l’autonomia i la descentralització. Fins i tot a Bretanya ha acceptat candidats independentistes. De manera genèrica defensen la llengua i la identitat catalanes el Front de Gauche-Nouvelle Parti Anticapitaliste o la Ligue du Midi. Tot i això el catalanisme ha jugat bé les seves poques cartes i ha pactat la inclusió de candidats a la llista majoritària de dreta, l’UMP, amb Unitat Catalana i a la d’esquerra, la del Partit Socialista que es presenta coaligat amb Convergència.

2 comentaris:

  1. És trist que ni tan sols a la Catalunya Nord els catalanistes es posin d'acord. L'elecció de CDC per als socialistes, encara més jacobins i centralistes que els de la UMP, un error garrafal.

    ResponElimina
  2. CDC es va quedar aïllada després de l'enfrontament amb ERC del que totes 2 eren responsables. La llista del PS a darrera hora encara li ha salvat la papereta.
    En aquest cas, però, presentar-se en 3 llistes encara serà positiu doncs ni junts entraven al consell i ara hi ha possibilitats reals.

    ResponElimina