dissabte, 7 de novembre del 2009

10. Àliga Negra es reuneix amb les tribus


Àliga Negra és Barack Obama. El president dels Estats Units fou adoptat l’estiu del 2007 per una parella d’ancians de la tribu crow que el van batejar com a Àliga Negra. Ell mateix va dir fa que "Només a Amèrica podria, el fill adoptiu d’uns indis crow, arribar a president dels Estats Units d’Amèrica (USA)”.
Durant la campanya a president Obama es va comprometre a fer una trobada amb els caps de les nacions índies. Ha complert. La
“Tribal Nations Conference & Interactive Discussion with Tribal Leaders” s’ha celebrat del 5 de novembre a Washington convertint-se en la reunió més gran de caps tribals de la història.
Les nacions índies tenen un estatut particular dins els USA. Són autònomes però “depenents” dels USA. Tenen un alt autogovern i reserves que a vegades són més grans que l’actual Bèlgica. Aquestes reserves, en alguns casos, tenen més autonomia que Catalunya. Per exemple tenen exempcions fiscals espectaculars pel que fa al tabac o el joc, poden prohibir l’alcohol o tenir matrícules de cotxe pròpies. El govern federal no només no interfereix l’ensenyament de les llengües índies sinó que el financia. El repte pel propi govern dels USA és que esdevinguin sobiranes i deixin de ser depenents del govern. Actualment hi ha 564 tribus reconegudes que mantenen una relació oficial de “nació-a-nació” amb el govern federal. Tenen la seva pròpia constitució (no, estatut d’autonomia no: constitució!), policia o govern. Cal aclarir que moltes d’aquestes “tribus” formen de fet parts d’una sola nació cultural. Per exemple hi hauria unes tribus oficials de lleidatans, una d’alacantins o una de formenterencs però tots plegats conformarien la nació catalana. I farien accions en comú.
Obama ha signat durant la trobada
un extens memoràndum que obliga als diferents departaments del govern federal a fer un pla per millorar la relació amb les nacions índies. La conferència ha aplegat centenars de delegats indis. A la campanya Obama va prometre nomenar un indi com a conseller seu sobre afers indis. El juny va nomenar Kimberly Teehee, cherokee, pel càrrec.
Hi ha qui dubta si els USA reconeixerien l’autodeterminació de Catalunya. Foren els USA qui van imposar el concepte d’autodeterminació a Europa amb el pla Wilson. Els Estats Units reconeixen el dret d’autodeterminació de les nacions índies. Tot i això, avui la majoria d’indis prefereixen mantenir el concepte de “nacions domèstiques depenents” del govern federal. Un sector minoritari considera el govern com a colonial i s’hi oposa. Qui dubti sobre la postura dels USA sobre Catalunya coneix poc els Estats Units. Allà la diversitat és la normalitat.
Sèrbia també va pensar que els USA no reconeixerien un estat musulmà a Europa com Bòsnia. Sèrbia va acabar bombardejada pels USA.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada