diumenge, 29 de novembre del 2009

28. A la festa de la joguina de la Plataforma per la Llengua



Ahir era a la 6ª festa de la joguina en català. Com cada any fou un èxit de participació i d’organització. Cal felicitar els actuals membres de la Plataforma per la Llengua per la seva tasca. Vaig ajudar a coordinar nacionalment la Plataforma entre 1995 i 2000. Es va crear, com el nom diu, com una plataforma d’entitats: BEI, JERC, JNC, Associació per la Llengua i L’esbarzer. La primera acció nocturna fou la col·locació simultània a moltes localitats de centenars de cartells fluorescents, sense signar, amb el lema “En català” a anuncis que eren en espanyol. Això va crear una certa expectació per saber qui era l’autor de l’acció.

Van ser anys de campanyes vibrants com la de llençar ous de pintura als panells dels anuncis de Coca-cola, les concentracions als cinemes disfressats d’indi amb una Pocahontas que es preguntava “per què no puc parlar català”, els bloqueigs a les caixes dels supermercats xes demanant etiquetatge en la nostra llengua o una càrrega policial quan vam dur coixins a la ja difunta governadora Valdecasas que deia que el català “la incomodava”.
Hi va haver moltes més campanyes que van ajudar a fer el que es avui la entitat. Ja no és una plataforma i, pel meu gust, s’ha professionalitzat molt, perdent la vessant més activista. Però els qui van venir després de nosaltres (alguns encara hi són) han sabut mantenir la flama i consolidar una organització que, malauradament, continua essent imprescindible: Encara avui les joguines en català no arriben al 7 %. Això sembla que no preocupa als defensors aferrissats del bilingüisme. El seu bilingüisme en realitat és espanyol/castellà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada