diumenge, 1 de novembre del 2009

4. 7 de Novembre 2009: "350 anys de resistència"


Sota el lema "350 anys de resistència" el proper dissabte es commemorarà el tractat dels Pirineus signat entre les Espanyes i el regne de França. El tractat va amputar Catalunya de les seves comarques del nord: Capcir, una part de la Cerdanya, Conflent, Rosselló i Vallespir. Encara avui, malgrat una horrible repressió la majoria de la població d'aquestes comarques se sent catalana i una part important conserva la llengua i la tradicions. El sentiment és tant fort que una part dels jubilats arribats d'altres contrades de l'estat francès participen en la preservació de les tradicions catalanes.
Hi ha la tendència des de l'altra banda de la frontera de que Catalunya Nord ha perdut els signes d'identitat propis. Ben al contrari, la llengua ha reculat molt però s'hi han conservat moltes senyes autòctones i el catalanisme ha fet avenços notables els darrers 20 anys com el creixement de la Bressola i Arrels, la difusió de Ràdio Arrels, la senyalització en català a la pròpia Perpinyà o la celebració d'una manifestació anual pel 7 de novembre. El moviment catalanista era tant feble que va deixar-la de convocar els anys noranta. Actualment s'ha consolidat i crescut amb la marxa de torxes endegada l'any passat o els concerts nocturns. També podem citar altres fites recents com:
- la inauguració de la Porta dels Països Catalans a Salses (2003),
- la campanya del "burro emmascarat" del Bloc Català (actual CDC) que va evitar la redenominació de la regió Llenguadoc-Rosselló en "Septimanie",
- les implantacions de CDC, ERC i Maulets,
- l'extensió a tots els alumnes, per primera vegada, d'algun tipus d'ensenyament de català segons va informar l'APLEC (associació de mestres pel català) per l'exercici 2007-08.
- la web de la Universitat de Perpinyà per primera vegada en català (2007),
-la "Carta del Català" aprovada pel Consell General (similar a la diputació del sud) el desembre de 2007 i que oficialitza de facto la llengua,
-l'ús per primera vegada del terme "Catalogne Sud" per part de 'L'Independant' diari de referència a la regió, el 2008,
- l'utilització per primera vegada del català per part d'un regidor de Perpinyà (d'ERC) el 2008,
-la inauguració de l'espectacular col.legi de Bressola al Soler (2008) amb suport de la Generalitat del Sud,
-la reactivació del grup de joves "Agasalla" de Perpinyà especialment actius,
Les victòries de l'USAP, el club de rugbi de Perpinyà, han ajudat també a estendre un sentiment d'orgull nord-català.
La manifestació és unitària, tant de bó entenguéssim la importància d'això al sud, i la convoquen: Federació per la Defensa de la Llengua i Cultura Catalanes, Col.lectiu de Professors de Català per Adults, Centre Cultural Català /Casal Jaume I, Aire Nou de Baó, Assemblea Nord-Catalana i Maulets. Té el suport de partits i entitats com l'Agasalla. Els nord-catalans han obert una web especial consultable a 350 anys.cat.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada